Home / zorgverlof-in-nederland
zorgverlof in Nederland
In Nederland kennen we verschillende verlofregelingen. Voor veel van deze regelingen geldt dat daarover in cao's andere afspraken zijn gemaakt.
Vormen van wettelijk geregeld betaald verlof zijn:
- Zwangerschaps-en bevallingsverlof van minstens 16 weken. De werkgever betaalt het salaris door en krijgt dat vergoed door het UWV. Sinds kort is er ook zwangerschaps-en bevallingsverlof voor zelfstandigen.
- Kraamverlof voor de partner van twee dagen. De werkgever betaalt het salaris volledig door.
- Adoptieverlof van 4 weken voor beide ouders. De werknemer krijgt het loon doorbetaald, de werkgever krijgt dit vergoed door het UWV.
- Calamiteitenverlof. Dit verlof is bedoeld om zaken te regelen bij bijzondere omstandigheden, zoals aangifte van een geboorte, een sterfgeval, een ziek kind of een gesprongen waterleiding. Het verlof blijft beperkt tot de tijd die nodig is om de eerste maatregelen te treffen. De werkgever betaalt het salaris volledig door.
- Kortdurend zorgverlof voor het verzorgen van een ziek kind, partner of ouder. Per jaar mag een werknemer -bij voltijdswerken- maximaal 10 dagen verlof opnemen. De werkgever betaalt zeventig procent van het salaris door.
Vormen van wettelijk geregeld onbetaald verlof:
- Ouderschapsverlof voor kinderen tot 8 jaar. Beide ouders hebben recht op 26 volledige werkweken verlof.
- Langdurend zorgverlof: voor een langere tijd zorgen voor een ernstig ziek kind, partner of ouder. Het verlof geldt voor 50% van het aantal werkuren, gedurende maximaal 12 weken.
zie ook: verlofregelingen.szw.nl
Bron: Health in bedrijf
terug