"Voor het eerst een medewerker aannemen was voor ons een hele stap. Libra Personeelsdiensten heeft ons succesvol begeleid bij het organiseren van dit traject. "
Vincent Kleine Visual Media
........je mag op gesprek. Hier zijn 13 tips om te slagen.
Voor wie een fijn sollicitatiegesprek wil, het volgende advies:
1. Ken je zwakke punten
'Wat zijn je zwakke punten?', is één van de meest gestelde sollicitatievragen. Veel mensen kletsen eromheen of willen de vraag naar een positief punt buigen. Geen goed idee. Een betere manier om er mee om te gaan is zwakke punten noemen die weinig van doen hebben met de functie waarvoor je solliciteert. Vertel ook altijd erbij wat je er aan doet om die punten te verbeteren.
2. Glimlach
Zo'n makkelijke manier om punten te scoren, maar veel mensen vergeten het door de zenuwen of willen serieus overkomen. Een glimlach breekt het ijs en laat zien dat je een vriendelijk en leuk persoon bent, precies zo iemand waarmee het prettig samenwerken is.
3. Bereid je voor op vragen die anderen vergeten
Af en toe duiken in sollicitatiegesprekken van die vreemde vragen op. De reden dat recruiters die stellen is dat ze willen zien hoe je het er van af brengt bij onvoorziene omstandigheden. Wat is je denkproces? Hoe creatief ben je? Hoe ad rem? Wees er dus op voorbereid dat je rare vragen kan krijgen als: hoeveel golfballen zijn er in Australië of heb je wel eens een rotbaas gehad? Laat je denkproces zien of stel een vraag terug.
4. Blijf kalm als het mis gaat
Soms heb je je nog zo goed voorbereid, maar loopt het toch in de soep. Er zijn recruiters die bewust het gesprek slecht laten verlopen om te kijken hoe de sollicitant reageert. Houd dus het hoofd koel. Denk eraan dat één misstap je nog niet de baan hoeft te kosten.
5. Doe wat research naar diegene met wie je het gesprek hebt
Tegenwoordig is dat vrij makkelijk met Facebook, Twitter en uitgebreide bedrijfswebsites. Ken op voorhand de achtergrond van de vrouw of man met wie je praat. Wie weet ben je naar dezelfde universiteit geweest of deel je een hobby? Probeer een band te smeden.
6. Benadruk dat je bij de bedrijfscultuur past
Kwalificaties doen ertoe, maar een ander belangrijk punt is de bedrijfscultuur. Komen jouw waarden en zienswijze overeen met die van het bedrijf? Als dat zo is, heb je een voorsprong op andere kandidaten.
7. Gebruik enthousiaste woorden
Je woordenschat zegt veel over het type persoon dat je bent. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: 'mijn taak', 'mijn werk' of 'mijn doel', die woorden zeggen allemaal iets over je baan, maar verschillen qua enthousiasme. Of wat dacht je van deze: 'ik doe de boekhouding' of 'ik ben boekhouder'. En natuurlijk de klassieker 'ik zie geen problemen, maar uitdagingen'. Managers zijn gevoelig voor zo'n woordkeuze.
8. Sluit sterk af
Uit onderzoek blijkt dat als mensen een reeks cijfers voorgelegd krijgen ze zich later vaak de eerste paar en de laatste paar nog kunnen herinneren. Het einde van het gesprek is dus een laatste kans om indruk te maken. Je weet dat het eraan komt als de recruiter zegt: heb je nog vragen? Als je dan nog een veelzeggende anekdote, een sterke vraag of een goed voorbeeld kwijt kan: gebruik hem hier.
9. Bedank de recruiter op een specifieke manier
Zeg bijvoorbeeld:
•Bedankt voor de tijd die u voor dit gesprek nam, ik weet dat u het druk heeft met...
•Bedankt dat jullie niet moesten lachen om mijn erg ambitieuze carrièredoelen.
•Bedankt dat u me op mijn gemak heeft gesteld tijdens dit gesprek.
•Bedankt voor de kritiek die u me gaf, het zet me aan het denken.
10. Vraag om feedback
Zorg dat je een reactie krijgt op het gesprek. Neem contact op na een paar dagen, of na een week en ga daarmee door tot je een duidelijk 'nee' of 'ja' hoort.
11. Houd contact
Als je nog in het proces zit en je ziet kort na je gesprek een interessant artikel over iets dat toen ter sprake kwam, mail het naar de recruiter, deel het. Het laat zien dat je nog steeds aan het bedrijf of de recruiter denkt.
12. Onderhandel
Zelfs al is deze baan de enige optie die je momenteel hebt: onderhandel over het salaris en de arbeidsvoorwaarden. Het laat onbewust zien dat je toch in trek bent en dat je prestatiegericht bent.
13. Bedank iedereen die meehielp aan het gesprek
Bedank diegene die je geïntroduceerd heeft, de receptioniste die je op je gemak stelde, de personeelsmanager, de recruiter en iedereen die een rol speelde bij je sollicitatie. Een simpele blijk van waardering kan ervoor zorgen dat mensen je in de toekomst weer gaan helpen.
Bron: Intermediair