Libra personeelsdiensten


Referentie

"Voor het eerst een medewerker aannemen was voor ons een hele stap. Libra Personeelsdiensten heeft ons succesvol begeleid bij het organiseren van dit traject. "

Vincent Kleine Visual Media



Ontslagen, niet verslagen

Nooit meer werken dat zou heerlijk zijn. Denkt u. Tot uw functie wordt geschrapt. Dan voelt het plotseling heel anders. Wat nu?

Als je je baan verliest, verlies je meer dan alleen je inkomen. Werk heeft ook andere functies weten we uit onderzoek: het geeft structuur aan je leven, het geeft je het gevoel zinvol bezig te zijn, het brengt sociale contacten en status met zich mee.

En een baan geeft identiteit en eigenwaarde…Je bent stewardess of leraar. Daar ontlenen mensen voor een deel hun zelfrespect en eigenheid aan. Daarom schamen veel mensen zich er voor hun baan kwijt te zijn. Zoals die Fransman die doodvroor in zijn auto, omdat hij na zijn ontslag niet meer naar huis durfde.

Ontslag staat dan ook in de toptien van meest ingrijpende gebeurtenissen die een mens in zijn leven kan meemaken. De impact ervan is net iets kleiner dan de dood van een nabij familielid, ontdekten Britse psychologen.

Verliezen compenseren
Vooral bij mensen die na een paar maanden nog steeds zonder werk zitten, kan werkloosheid grote gevolgen hebben. Ze verliezen hun zelfvertrouwen, hebben meer last van stress, zijn vaker ziek en hebben een grotere kans op depressie.
En om het nog erger te maken: mensen die een tijd werkloos zijn geweest, blijven daarna vaak minder tevreden met hun leven – ook als ze weer een baan gevonden hebben.
 

Toch lijkt het onverstandig direct door te rennen naar een nieuwe werkgever. Na ontslag volgt een rouwproces. Meteen gaan solliciteren voelt alsof je de dag na je echtscheiding alweer een nieuwe relatie moet beginnen.
Hoelang dat rouwproces duurt, hangt ondermeer af van hoelang je je baan al had, hoe tevreden je er mee was en of je werkgever je fair heeft behandeld. Het advies van deskundigen is om in elk geval de tijd te nemen om stil te staan bij gedachten en gevoelens rond dit verlies…en dan niet alleen bij de negatieve gedachten zoals: Hoe knoop ik de eindjes aan elkaar maar ook aan de positieve zoals bijvoorbeeld “ik besef ineens hoeveel vrijheid ik nu heb”.
 

En daarna? Denk goed na over de vraag wat je precies bent kwijtgeraakt met je baan en bedenk op wat voor manieren je die verliezen kunt compenseren. Of het nu vooral gaat om het contact met je collega’s of het gevoel een zinvolle bijdrage te leveren aan de maatschappij – dat kan voor iedereen anders zijn.
Een gevoel van zinvol bezig zijn kun je ook krijgen door vrijwilligerswerk. En besef dat wie je bent niet alleen wordt bepaald door wat je doet. Ook zonder baan ben je nog steeds – misschien zelfs wel meer – die liefhebbende partner, culinair talent of vriend met gevoel voor humor.

6 tips

1. Blijf actief. Wie geen reden heeft om ‘s morgens de deur uit te gaan, wordt na verloop van tijd steeds passiever. Kruip niet om negen uur al voor de tv, maar blijf in beweging. Houd regelmaat van opstaan, eten en slapen vast. Geef ook structuur aan uw dag: spreek bijvoorbeeld met uzelf af dat u ’s ochtends gaat sporten en ’s middags vacatures gaat zoeken.
2. Wees mild voor uzelf. U hebt niet voor deze situatie gekozen, dus er is geen reden om uzelf verwijten te maken of uzelf als een mislukkeling te zien. Bovendien: u bent - zeker in deze tijden- niet de enige die zoiets overkomt.
3. Zoek gezelschap. Met het wegvallen van uw collega’s verdwijnen ook sociale contacten. Bovendien gaan veel mensen uit schaamte over hun ontslag anderen uit de weg. Het is beter te praten over hoe u zich voelt. Wie zich gesteund weet, komt er sneller weer bovenop.
4. Neem de tijd. Direct een nieuwe baan aannemen zonder eerst een goede afweging te maken, is onverstandig. Gun uzelf de tijd om uw ontslag te verwerken en na te denken over wat u wilt, wat u kunt en waar u graag zou willen werken.
5. Blijf realistisch . Probeer ondertussen wel te accepteren dat u waarschijnlijk niet direct uw droombaan zult vinden. Misschien is het wel nodig om uw eisen bij te stellen: wees bijvoorbeeld bereid om wat verder te reizen. Maar neem niet te snel genoegen met een baan onder uw niveau. Dat heeft een negatief effect op de rest van uw carrière.
6. Zie de positieve kanten. Wilde u altijd al meer tijd besteden aan de kinderen, of eindelijk eens de badkamer schilderen? Beginnen aan een opleiding binnenhuisarchitectuur? Dit is uw kans! U kunt best iets compleet anders gaan doen of een tijdje iets minder verdienen. Als u maar het idee hebt dat wat u doet, zinvol is.
 

terug

Bron: Psychologie