"Libra Personeelsdiensten verzorgt bij Tijd Beursmedia het volledige pakket personeelszaken en loonadministratie. "
Danny Bresseleers TBM Amsterdam
Echt goede presentaties geven vereist talent, inzet en oefening. Een catastrofale presentatie geven is veel makkelijker. Communicatiecoach en auteur Carmine Gallo geeft op Businessweek vijftien tips waarmee u gegarandeerd een enorm slechte en amateuristische indruk maakt.
Aan u of u dat wilt of juist het tegenovergestelde van onderstaande punten doet natuurlijk!
1. Foute spelling
Als u niet even de moeite neemt de spellingscontrole te gebruiken, komt u ongeïnteresseerd over. Als het u niet interesseert uw presentatie te controleren, waarom zouden uw toehoorders zich dan interesseren voor wat u te zeggen hebt?
2. Onhandige kleurcombinaties
Vooral blauwe tekst op een groene achtergrond is erg moeilijk leesbaar.
3. Verschillende lettertypes gebruiken
Goede PowerPoint gebruikers maken gebruik van hoogstens twee of drie lettertypes in hun presentatie. Maar waarom zou u? Er zijn duizenden lettertypes beschikbaar. Gebruik er zoveel mogelijk.
4. Hele kleine lettertjes gebruiken
Wilt u uw publiek echt gek maken, zeg dan: ‘ik weet dat u dit niet kunt lezen, maar kon u dat wel, dan zou u zien dat er staat:….’
5. Blaas uw foto’s op
Goede PowerPoint gebruikers nemen een grote foto en verkleinen die vervolgens tot hij op de dia past. Als u een slechte indruk wilt maken, doet u precies het tegenovergestelde: neem een piepklein plaatje en vergroot dat vervolgens. Het zal er wazig, onduidelijk en goedkoop uitzien.
6. Ongeïnteresseerd overkomen
Sommige sprekers komen prima weg zonder voorbereiding en met een paar kladbriefjes. Niet iedereen. Als u dus duidelijk wilt maken dat de hele presentatie u geen zier interesseert, lees dan wat steekwoorden op, raak de draad van uw verhaal kwijt en vraag herhaaldelijk hoeveel tijd u nog heeft.
7. Slordige kleding dragen
Wie een echt slechte indruk wil maken, draagt een kapotte spijkerbroek, afgetrapte schoenen en een overhemd met vlekken.
8. Alles oplezen
Lees alles letterlijk op van de dia’s. Nog beter: ga met uw rug naar het publiek staan en ga dan voorlezen.
9. Geen plan B hebben
Heeft u een internetverbinding nodig bij uw presentatie? Doe dan geen moeite om een screenshot te maken van de site voor het geval de verbinding niet tot stand komt. In dat geval staat u gegarandeerd met uw mond vol tanden.
10. Niet oefenen
Een presentatie oefenen leidt ertoe dat u veel te gladjes overkomt. Niet doen dus.
11. Uw fouten benadrukken
Als u uw publiek in wilt wrijven dat u niets voorbereid hebt, zeg dan zoiets als: ‘oeps, geen idee hoe die dia hier terecht komt’.
12. Beginnen met een ongepaste of grove grap
De helft van uw publiek loopt waarschijnlijk meteen weg en u bent er in geslaagd om een slechte indruk te maken nog voor u begonnen bent.
13. Heftige animaties gebruiken
Een tekst laten vervagen, is veel te saai. Vooral gezien de mogelijkheden die PowerPoint u op animatiegebied te bieden heeft. Probeer eens de optie waarin alle letters door elkaar gaan lopen.
14. Goedkope tekeningen gebruiken
Waarom zou u geld uitgeven aan kwalitatief goede foto’s als er genoeg gratis tekeningen beschikbaar zijn en u uw presentatie eruit kunt laten zien als een lagere school project?
15. Antieke software gebruiken
Waarom zou u professionele ontwerpers tegen het hoofd stoten met een gelikte PowerPoint 2007 presentatie? PowerPoint 2003 doet het nog prima.