Libra personeelsdiensten


Referentie

" Libra Personeelsdiensten treedt voor Betten Financial News op als personeelsadviseur in de breedste zin van het woord, en naar volle tevredenheid."

Pim van Dijk - BFN



aannemen van de verkeerde kandidaat

Zowel in brieven, CV’s als gesprekken stellen de meeste sollicitanten zich mooier voor dan ze zijn.  BC zocht uit waarover zij liegen en hoe u als ondernemer kunt voorkomen dat u de verkeerde kandidaat aanneemt.

Zeker drie vijfde liegt
69 Procent van de sollicitanten liegt in zijn sollicitatie. Dat bleek onlangs uit een Brits onderzoek door Hirescores.com. Het percentage leugenaars was in een jaar tijd met 14 procent gestegen. Al in 2005 bleek uit een Nederlands onderzoek dat 60 procent van de sollicitanten zich mooier voorstelt dan hij is.

Deze resultaten bevestigen de uitkomst van een vorig jaar gedaan onderzoek door het Britse bureau The Risk Advisory Group. Volgens dit bureau liegt 64 procent van de sollicitanten, een stijging met 14 procent ten opzichte van een jaar eerder. 75 Procent van alle CV’s bevat tenminste één fout. Volgens de onderzoekers zorgt de recessie voor een stijging van het aantal liegende sollicitanten.

Top 5 leugens
We geven de top 5 van leugens, zoals die is samengesteld door de Risk Advisory Group.
Bij elke leugen geven we u tips hoe u de waarheid kunt achterhalen.

1) Functienaam veranderen
Veel sollicitanten poetsen de naam van hun oude functie op om een hogere en beter betaalde functie te verkrijgen. Zo geeft een voormalige account manager zich uit voor sales manager, of een projectmedewerker voor projectmanager.
Er zijn twee methoden waarmee u kunt controleren of uw medewerker echt de opgegeven functie heeft gehad en of hij er geschikt voor is.
1) Bel de vorige werkgever van de sollicitant en trek na wat zijn functie was.
2) Gebruik de STAR-methode. STAR staat voor situatie, taak, actie en resultaat. U vraagt hem een situatie uit zijn vorige baan te omschrijven, wat zijn taak daarin was, welke acties hij heeft ondernomen en tot welk resultaat die leidden. Aan de hand van zijn verhaal kunt u zijn geschiktheid voor uw vacature beoordelen, en tevens bepalen hoe geloofwaardig het is dat hij inderdaad de betreffende functie had.

2) Periode waarin sollicitant werkzaam was in eerdere functies
Gaten in het CV worden creatief opgevuld door de werkzame periodes te verlengen en zo aan elkaar te plakken. Ook wordt de werkzame periode in een hogere baan soms verlengd ten koste van de werkzame periode in een lagere baan. Zo doet de sollicitant zich interessanter voor dan hij is, of worden periodes verhuld waarin de sollicitant in werkelijkheid werkloos of ziek was, of zelfs in de gevangenis verbleef.
Om te voorkomen dat u voor de gek wordt gehouden kunt u de vorige werkgever(s) van de sollicitant bellen en de functies en de werkzame periodes natrekken.

3) Periode waarin sollicitant opleidingen volgde
Sommige sollicitanten melden op het CV dat zij een opleiding hebben gevolgd, terwijl zij daar maar één keer zijn verschenen.
Om dit te controleren belt u de betreffende opleiding en trekt u de gegevens uit het CV na.

4) Nooit behaalde en valse diploma’s
Sollicitanten geven soms diploma’s op die ze niet hebben. In dit geval volstaat het om te vragen het document te overleggen. Kan de sollicitant dat niet, dan heeft hij het diploma waarschijnlijk ook niet.
Het wordt ingewikkelder als de sollicitant claimt buitenlandse diploma’s te bezitten. Geen mens weet welke universiteiten en colleges er allemaal in de wereld zijn. Daar wordt handig gebruik van gemaakt door de zogenaamde ‘diploma mills’: malafide bedrijven die tegen betaling diploma’s leveren van opleidingsinstituten die niet bestaan. De naam van zo’n instituut lijkt vaak op die van een instituut dat wel bestaat. Denk bijvoorbeeld aan de niet bestaande Columbia State University in plaats van de echte Columbia University, of de niet bestaande Trinity College and University in plaats van het echte Trinity College.
Om u tegen deze praktijken te beschermen kunt u de website van het Coördinatiepunt Informatieverstrekking Diploma Mills (CIDM) raadplegen. Dit Coördinatiepunt is een onderdeel van de Informatie Beheer Groep van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

5) Niveau opleiding
Het niveau van de opleiding wordt soms hoger voorgesteld dan het in werkelijkheid is. Zo wordt er bijvoorbeeld een HBO-opleiding gemaakt van een MBO-opleiding. U kunt naam en niveau van de opleiding in veel gevallen betrekkelijk eenvoudig via internet controleren. Geeft dit niet voldoende duidelijkheid, dan kunt u bellen met het betreffende opleidingsinstituut.

Wilt u het controleren van een CV liever uitbesteden? Bel ons dan voor vrijblijvende informatie over onze aanpak op:  06 518 20 370.

terug