Libra personeelsdiensten





Wat is zorgverlof?

9 Augustus 2007

 

Dit artikel is opgebouw rond de volgende thema's.
"¢ Duur van het verlof
"¢ Aanvraag verlof
"¢ Weigeren
"¢ Salaris tijdens verlofperiode
"¢ Vakantiedagen
"¢ Omzetten
"¢ Advies

Afhankelijk van de ernst en de duur van de situatie kan de werknemer een beroep doen het kortdurend of langdurend zorgverlof. De verschillende regelingen worden in dit artikel uiteengezet.

Werknemers kunnen kortdurend zorgverlof opnemen om de noodzakelijke verzorging te kunnen geven aan thuiswonende zieke kinderen, partners of ouders. Voorwaarde is wel dat de desbetreffende werknemer de enige is die de zieke op dat moment kan verzorgen. Als het gaat om een noodgeval heeft uw werknemer de eerste dag recht op calamiteitenverlof. Na één dag gaat het over in kortdurend zorgverlof. Duurt de ziekte nog langer, of biedt de werknemer (tijdelijk) hulp aan een partner, kind of ouder die levensbedreigend ziek is, dan kan hij langdurend zorgverlof opnemen. "Levensbedreigend ziek" betekent dat het leven van de persoon op korte termijn ernstig in gevaar is. 

Duur van het verlof
Het kortdurend zorgverlof kan jaarlijks maximaal tweemaal het aantal wekelijkse arbeidsuren duren. Dit betekent dat fulltimers per twaalf maanden maximaal tien dagen kortdurend zorgverlof kunnen opnemen. De medewerker hoeft dit zorgverlof niet per se aaneengesloten op te nemen. Het langdurend zorgverlof duurt " de naam zegt het al langer. Maakt de werknemer hierop aanspraak, dan kan hij jaarlijks hooguit zes maal de wekelijkse arbeidsduur aan verlof opnemen. In geval van een veertigurig werkweek is dat dus zes weken. Dit kan hij in deeltijd opnemen, zodat hij bijvoorbeeld gedurende twaalf weken de helft van de tijd werkt. Als na afloop van het langdurend zorgverlof de ouder, het kind of de partner nog steeds levensbedreigend ziek is, kan uw werknemer ervoor kiezen gebruik te maken van de onbetaald verlofregeling.

Aanvraag verlof
Het aanvragen van het zorgverlof moet de werknemer doen in overleg met u. De voorwaarde voor zorgverlof is dat hij aannemelijk moet maken dat het verlof noodzakelijk is. Bij kortdurend zorgverlof kunt u bijvoorbeeld (achteraf) vragen om een kopie van de rekening van een consult of een afspraakbevestiging voor een medisch onderzoek. Wil de werknemer langdurend verlof opnemen, dan moet hij dat ten minste twee weken vóór de gewenste verlofdatum schriftelijk bij u aanvragen. U wordt vervolgens geacht binnen een week over het verzoek te beslissen. Doet u dat niet, dan gaat het verlof in volgens de regeling die de werknemer had voorgesteld.

Weigeren
U mag het aangevraagde zorgverlof weigeren als het bedrijf daardoor in ernstige problemen zou komen. U moet daarvoor wel goede argumenten hebben. Komt u er samen niet uit, dan kan in het uiterste geval de rechter uitspraak doen over de noodzaak van het verlof. Maar let op, als het zorgverlof eenmaal is ingegaan kunt u het verlof dat al is toegekend niet meer terugdraaien.

Let op!
Houd in de gaten dat u geen oordeel mag vellen over de vorm van hulp die wordt geboden of de noodzaak van deze hulp aan de zieke. Stel dat een ernstig zieke ouder van de werknemer in een verpleeghuis is opgenomen en uw werknemer verlof wil om aanwezig te zijn bij de laatste momenten van zijn ouder. In dat geval mag u het verlof niet weigeren als u vindt dat de werknemer hiermee geen échte zorg verleent.

Salaris tijdens verlofperiode
Tijdens het kortdurend zorgverlof moet u ten minste 70% van het salaris doorbetalen. Daarbij is bepaald dat u altijd ten minste het minimumloon moet doorbetalen en ten hoogste het maximumdagloon hoeft te betalen. Tijdens het langdurend zorgverlof hoeft u geen salaris door te betalen. Als de verlofnemer in deeltijd gaat werken ontvangt hij uiteraard wel gewoon loon voor de uren die hij werkt. Voor de financiering van het onbetaalde verlof kan uw werknemer eventueel gebruikmaken van de levensloopregeling, zodat hij toch nog enige compensatie ontvangt tijdens het onbetaalde verlof.

Let op!
Tijdens de verlofperiode kunt u de werknemer niet ontslaan, omdat hij gebruikmaakt van de regeling van het langdurend zorgverlof. U kunt de arbeidsovereenkomst wel ontbinden om andere redenen, bijvoorbeeld omdat de werknemer ten onrechte een beroep doet op het langdurend zorgverlof.

Vakantiedagen
Op grond van de wettelijke regeling is het niet mogelijk de dagen die worden opgenomen als zorgverlof om te zetten in vakantiedagen. Alleen als het in de cao of met de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging is geregeld dat werknemers vakantiedagen moeten gebruiken om het verlof te compenseren, mag u het zorgverlof inhouden op de vakantiedagen van de werknemer. Als u zorgverlof inhoudt op vakantiedagen blijft de werknemer recht houden op het wettelijk aantal vakantiedagen per jaar. U kunt dus alleen de zogenoemde bovenwettelijke vakantiedagen voor deze uitruil gebruiken. 

Let op!
De werknemer blijft tijdens het langdurend verlof gewoon vakantiedagen opbouwen, zowel in zijn werkuren als in zijn verlofuren.

Omzetten
Als een werknemer voorafgaand aan het langdurend zorgverlof kortdurend zorgverlof heeft gehad, kan hij bijvoorbeeld ook zelf aan u verzoeken het kortdurend zorgverlof geheel of gedeeltelijk te laten omzetten in langdurend zorgverlof. Dat kan voor hem handig zijn als hij denkt dat hij nog eens gebruik gaat maken van kortdurend zorgverlof en daarom zijn dagen daarvoor wil behouden.

Advies
Het recht op kort- en langdurend zorgverlof, de duur en de betaling van het verlof zijn in de wet vastgelegd. In dit artikel hebben we de wettelijke regeling beschreven, maar er kunnen afwijkende afspraken zijn gemaakt in de cao, met de ondernemingsraad of de personeelsvertegenwoordiging. Deze afspraken gelden boven de wettelijke regelingen. Kijk de cao er eens goed op na!

Bron: De Salarisadviseur



« Terug naar het nieuwsoverzicht