Een zieke werknemer is voor iedereen vervelend, ten eerst voor de zieke werknemer zelf en ten tweede voor de werkgever. Beide hebben belang bij een zo’n snel mogelijk herstel. De ervaring leert dat een actief ziektebeleid zijn vruchten kan afwerpen; het ziekteverzuim zal dalen.
Is een werknemer ondanks een actief ziektebeleid niet snel terug op zijn of haar werkplek dan zal dit beleid een vervolg moeten krijgen. De Wet Verbetering Poortwachter legt hier specifieke eisen voor op.
Hoe moet dit?
Veel werkgevers zijn nog niet gewend aan de nieuwe eisen uit de Wet Verbetering Poortwachter. Ze zijn onvoldoende op de hoogte welke acties ondernomen moet worden en ook wanneer. ‘Daar heb ik toch een bedrijfsarts voor’ is een veel gehoorde opmerking met name in het MKB. Natuurlijk is op een bepaald moment het oordeel van de bedrijfsarts nodig, maar niet per se iedere zes weken. Het sleutelwoord is een actief casemanagement. Dat laatste kan iedere werkgever zelf invullen.
Gratis tool
"Ik hoor het werkgevers al zeggen, daar heb ik geen tijd voor," zegt Leo Hille een van initiatiefnemers van de website poortwachtersloket. Een begrijpelijke reactie, immers in het nabije verleden regelde de Arbodienst dit en hoefde de werkgever nergens over na te denken. Dit ligt nu anders. Natuurlijk zijn arbodiensten nog steeds actief, daarnaast sluiten meer en meer werkgevers een zogenaamde verzuimverzekering af om de loonkosten te dekken en nemen die verzekeringsmaatschappijen het initiatief bij begeleiding van langdurig zieke werknemers. Is er geen verzuimverzekering dan zal de werkgever het voortouw moeten nemen. Hoe? Dit is vaak onbekend, omdat men geen ankerpunten heeft; wat wel en wat niet te doen. Vaak zie je een vlucht naar de bedrijfsarts; het dossier wordt dan gemedicaliseerd en dat is niet de bedoeling. "Juist daarom is het poortwachtersloket gestart," vervolgt Leo Hille. Via een gratis internetapplicatie kan ieder werkgever zijn zieke werknemer aanmelden. De site genereert hierna, zolang de medewerker ziek staat gemeld, e-mails naar de werkgever waarin duidelijk wordt aangegeven wat er moet gebeuren en vooral door wie.
UWV-proof
Het is belangrijk dat het dossier van een langdurig zieke werknemer UWV proof is en ook alle documenten (verslagen, afspraken, enzovoort) beschikbaar zijn. Dit is essentieel als het dossier eventueel na twintig maanden aan het UWV aangeboden moet worden. Maar ook voor het eigen personeelsdossier, zo kan het ziekteverzuim van medewerkers goed in kaart worden gebracht.