zet dit NIET op je CV
16 Februari 2015
7 dingen om NU van je cv te halen
Mensen zetten nogal bizarre dingen op hun cv. Daar kun je om lachen, maar er is een aardige kans dat je zelf ook verkeerd bezig bent. Voor The Muse maakte Jenny Foss een lijstje met zeven voorbeelden van zaken die echt niet thuishoren op je cv. We zetten ze snel op een rijtje voor je.
- Een doel
De meeste persoonlijke doelen zijn nietszeggend, stelt Foss. 'Oh, dus je zoekt een uitdagende positie bij een groeiend bedrijf waar je een positieve bijdrage kunt leveren? Wat uniek', schrijft Foss sarcastisch.
- Vreemde hobby's
Doe je aan hekserij, ben je voorzitter van je schietvereniging of ben je avondenlang bezig met het oefenen van je mimekunsten? Fantastisch. Maar tenzij deze zaken relevant zijn voor de baan waarop je solliciteert, moeten ze niet op je cv vermeld staan. Sterker nog, een werkgever kan je zelfs afschrijven als hij of zij hobby's ziet staan die niet stroken met zijn of haar eigen voorkeuren of geloven.
- Spreken in de derde persoon
De snelste manier om als een idioot over te komen op je cv, is door te spreken in de derde persoon, stelt Foss. Elke keer als zij een cv tegenkomt met die toon, kan ze nergens anders aan denken dan aan iemand die in een smoking met een pijp alleen maar aan zichzelf zit te denken. Doe het niet.
- Een e-mailadres van je huidige werkgever
Niets schreeuwt zo hard dat je aan het zoeken bent terwijl je op werk zit, als het gebruiken van je huidige werkadres op je cv. Tenzij je de eigenaar bent van het bedrijf, is het not done om je e-mailadres van werk te gebruiken om je baanjacht mee op te zetten.
- Onnodig dure woorden
Waarom spreken over utiliseren als je ook gewoon gebruiken kunt zeggen? Het is niet supplementair, maar gewoon aanvullend. Woorden gebruiken die je in het echt nooit zou gebruiken maakt je niet slim, het maakt je iemand die veel te veel tijd besteedt aan het zoeken naar dure woorden in een woordenboek.
- Bijbaantjes van 15 jaar geleden
Je cv is geen autobiografie van elk baantje waar je ooit een paar centjes mee hebt verdiend. Je cv is een marketingdocument. Ook hier geldt weer: tenzij dat baantje van vijftien jaar geleden ontzettend relevant is voor je huidige situatie en sollicitatie, mag je het best van je cv laten.
- Leugens
Foss noemt hier het voorbeeld van een ingenieur die bijna een fantastische baan had gekregen, toen de werkgever waar hij solliciteerde eens ging navragen over zijn diploma. Hij ontdekte dat de "ingenieur" helemaal niet was afgestudeerd. Ironisch was in dit geval dat hij voor deze baan ook helemaal geen diploma nodig had, maar vanwege de leugen kreeg hij toch de baan niet. Moraal van het verhaal: niet liegen op je cv!
« Terug naar het nieuwsoverzicht