Home /
Nieuws / wijzigingen per 1 januari en 1 juli
wijzigingen per 1 januari en 1 juli
17 December 2014
Na de jaarwisseling gaan een tal van wijzigingen in op het gebied van het ontslagrecht. Deze zijn vastgelegd in de Wet Werk en Zekerheid. Hieronder vindt u de wijzigingen voor 2015 nog even op een rijtje. Zorg ervoor dat u deze wijzigingen inbed in uw organisatie en uw personeelsbeleid om (onnodige) kosten te voorkomen.
Wijzigingen per 1 januari 2015
- Er mag geen proeftijd meer worden opgenomen in een tijdelijk contract van 6 maanden of korter. Mocht u wel een proeftijd op willen nemen, kom dan een langere periode dan 6 maanden overeen.
- Er mag alleen een concurrentiebeding worden opgenomen in een tijdelijk contract als dit noodzakelijk is vanwege zwaarwegende bedrijfsbelangen. Zorg voor een gedegen onderbouwing op moment dat u een concurrentiebeding op wilt nemen.
- Bij wel of niet verlengen: schriftelijke aanzegging 1 maand voor het einde van de looptijd (bij contract 6 maanden of langer). Gebeurt dit niet dan volgt een sanctie voor de werkgever. Agendeer tijdig de aanzegging zodat u geen onnodige kosten maakt. Nog beter, neem in de arbeidsovereenkomst een bepaling op waarin u op voorhand aanzegt.
- Invoering Participatiewet.
Wijzigingen per 1 juli 2015
- De ketenbepaling wordt verkort. Maximaal 3 contracten in 2 jaren, daarna recht op een vast dienstverband. Houd deze termijn in de gaten om niet per abuis een contract voor onbepaalde tijd in te laten gaan.
- Onderbrekingen voordat een nieuwe reeks arbeidscontracten begint, gaat van 3 naar 6 maanden.
- Er komen twee vaste ontslagroutes die afhankelijk zijn van de reden van het ontslag. Het UWV gaat een belangrijkere rol spelen bij ontslag om bedrijfseconomische redenen en langdurige arbeidsongeschiktheid. Ontslag om persoonlijke redenen loopt via de kantonrechter. De ontslagvergoeding verdwijnt, hiervoor komt de zogenaamde transitievergoeding voor in de plaats. Ontslag met wederzijds goedvinden behoort nog altijd tot de mogelijkheden. Houd hierbij rekening dat werknemer na instemming 14 dagen bedenktijd heeft en op gemaakte afspraken terug kan komen
- Bij een dienstverband van 2 jaar of langer moet een transitievergoeding worden betaald. In onze volgende nieuwsbrief zullen we uitgebreid stilstaan bij de transitievergoeding.
« Terug naar het nieuwsoverzicht