In de meeste sectoren wordt 2012 een recessiejaar. In de bouw slaat de krimp het hardst toe, gevolgd door de industrie. Maar er zijn ook vier sectoren die in 2012 zullen groeien, de zorg voorop.
Grootste krimp in bouw
In 2012 krimpt de bouw met 2 procent, de grootste krimp van alle sectoren. Vooral dankzij weerseffecten liet de bouwsector in 2011 nog de grootste groei zien van alle commerciële sectoren. De vastgelopen woningmarkt zorgt er in 2012 echter voor dat er opnieuw minder nieuwbouwwoningen worden verkocht en gebouwd. De renovatiemarkt is de enige deelsector in de bouw die aan de recessie ontkomt.
Industrie: Duitsland voorkomt erger
De groeivertraging in de wereldeconomie raakt in de industrie vooral de chemie en sectoren die zich met kapitaalgoederen bezig houden, zoals de machinebouw en de metaalsector. De voedingsindustrie realiseert nog een lichte groei. De terugval van de industriële productie blijft beperkt tot 1,2 procent, omdat de Duitse industrie betrekkelijk goed blijft draaien.Nederlandse toeleveranciers kunnen hier van profiteren.
Zakelijke dienstverlening: rem op opdrachten en tarieven
In de zakelijke dienstverlening komt er in 2012 al weer een einde aan het prille herstel. 2011 is door een goede eerste jaarhelft nog met groei afgesloten. Flinke bezuinigingen bij de overheid en teruglopende bedrijfsinvesteringen zetten een rem op het aantal opdrachten en de tarieven, met een krimp van 0,5 procent als resultaat.
Groothandel en agrarische sector groeien, transport krimpt
De groothandel is een van de vier sectoren die groeien in 2012. De verwachte groei van 0,5 procent is wel laag in vergelijking met de bijna 5 procent groei die de groothandel in de afgelopen 20 jaar gemiddeld liet zien. Ook de agrarische sector laat een groei zien van 0,7 procent in 2012, na een krimp van 0,5 procent in 2011.
De transportsector krimpt in 2012 met 0,8 procent. De agrarische sector en de transportsector lijden onder de afnemende groei van de wereldhandel. Het conjunctuurgevoelige vervoer door de lucht en over het water heeft het meest last van de terugslag.
Detailhandel, horeca: meer faillissementen
De detailhandel en de horeca ondervinden de gevolgen van de dalende koopkracht. Supermarkten boeken wel omzetgroei, maar die is vooral prijsgedreven. Cafetaria’s doen het doordat zij in het lage prijssegment opereren beter dan andere horecagelegenheden. Zowel in de detailhandel als in de horeca hebben steeds meer ondernemers moeite het hoofd boven water te houden en neemt het aantal faillissementen toe.
Groei in zorg en onderwijs
De niet-commerciële sectoren kunnen in 2012 de recessie niet voorkomen. Tijdens de vorige crisis in 2009 lieten zowel de overheid (5,1%) als de zorg (5,2%) hoge groeicijfers zien, waardoor een nog grotere krimp van de Nederlandse economie werd voorkomen.
In 2012 zal de overheid door bezuinigingen en het streven naar een compactere overheid naar verwachting krimpen met 0,4 procent. De zorgsector groeit in 2012 met 2,6 procent op een beperkter niveau dan in de afgelopen jaren, door beleidsaanpassingen zoals meer mantelzorg en toenemende efficiency in ziekenhuizen. Het onderwijs groeit in 2012 met 1 procent.