Libra personeelsdiensten





vragen vragen vragen

3 Juni 2016

1. Vertel eens iets over jezelf

Dit is misschien wel de meest gestelde vraag tijdens sollicitaties. Hoewel, het is natuurlijk niet echt een vraag. Het geeft je de mogelijkheid om werkelijk alles over jezelf te gaan vertellen en daarin schuilt dan ook het gevaar van deze vraag. De recruiter is echt niet op geïnteresseerd in jouw levensloop of een uitgebreid verhaal van jouw carrière. Daar heb je je CV al voor gestuurd. De beste manier om de vraag te beantwoorden, is met een korte persoonlijke pitch van een minuutje of zo waarin je je presenteert door iets te vertellen over je studie- of werkervaring, waar je nu staat in je loopbaan, wat je passie is, waar je in uitblinkt. En natuurlijk ook over de uitdaging waarnaar je op zoek bent, waarbij je een directe relatie met de vacature kunt leggen en waarom jij de beste kandidaat bent. O ja, een beetje persoonlijke flair maakt een gesprek wel leuker, dus vertel bij deze vraag ook gerust dat je van lekker eten houdt of graag muziek maakt. 

2. Wat zijn je sterke punten?

Heerlijk als je deze vraag krijgt natuurlijk, want dat is het moment waarop je zelfverzekerd kunt vertellen wat jouw toegevoegde waarde is. Zorg dat je voor deze vraag twee of drie competenties van jezelf voorbereid met concrete voorbeelden uit je werkervaring. Zorg natuurlijk wel dat deze competenties een duidelijke link hebben met de vacature waarop je solliciteert. En een klein beetje aandikken mag best, maar overbluf jezelf niet!

3. En wat zijn je zwakke punten?

Tja, het is natuurlijk leuk om over je sterke punten te praten, maar de recruiter of werkgever zal ongetwijfeld ook vragen naar je zwakke(re) punten. Je begrijpt natuurlijk wel dat je met het antwoord "ik heb geen zwakke punten" slechte sier maakt. Dan heb je of geen zelfkennis of je bent een 'tikkeltje' arrogant. Een prima antwoord is om een positieve zwakte te noemen. Oftewel een eigenschap die op het eerste gezicht negatief lijkt, maar ook positief geinterpreteerd kan worden. Denk bijvoorbeeld aan "Ik leg de lat voor mezelf altijd heel erg hoog" of "Ik ben nogal perfectionistisch". Maar net als bij je sterke punten, sla niet door in het upgraden van je zwaktes. En wil je het (opr)echt houden, leg dan ook een echte uitdaging op tafel. Een eigenschap waarvan je weet dat die je in de weg kan zitten, hoe je daar aan wilt werken, wat je al hebt gedaan en wat het resultaat is. Daarmee laat je in ieder geval zien dat je zelfinzicht hebt en bereid bent om jezelf te verbeteren.

4. Waar sta je over 5 jaar?

"Pfew... Geen idee eigenlijk. Vijf jaar is ook nog zo ver weg." of "nou, op deze functie, dat lijkt me een prima niveau" zijn niet het soort antwoorden waar werkgevers of recruiters op zitten te wachten. Maar ja, het is een lastige vraag natuurlijk, want wat jij weet goed dat het antwoord slechts een momentopname is en het nog door tig factoren in die vijf jaar kan veranderen. Guess what, een recruiter of werkgever weet dat ook! Waar het hen om gaat is dat zij willen weten of deze baan bij je passies en ambities aansluit en (globaal) in je carrièrepad past. Want werkgevers willen je in principe graag voor langere tijd kunnen boeien en binden en hebben graag werknemers die zich willen blijven ontwikkelen.

5. Waarom wil je bij dit bedrijf werken?

Het is belangrijk dat je hier een goed antwoord op weet te geven, want het laat zien dat je je huiswerk goed gedaan hebt. Vertel wat je aanspreekt aan de markt markt of producten of diensten. Of misschien is het juist de missie van de organisatie waar je je helemaal in kunt vinden of heb je van mensen die er al werken of uit je netwerk positieve feedback gekregen. En denk bij je antwoord vanuit de behoefte van de werkgever. Met antwoorden als 'het is ideaal qua reistijd' of 'het is altijd beter dan zonder baan op de bank zitten' maak je jezelf niet populair bij de werkgever.

6. Wat spreekt je aan in deze functie?

Beschrijf beknopt en taakgericht jouw beeld bij de functie en geef drie of vier positieve aspecten van de baan. Ben je niet helemaal zeker over jouw beeld bij de baan, ben daar dan gewoon eerlijk over. Focus op wat je wel weet en vraag naar die paar kleine puntjes die misschien nog onduidelijk zijn. O ja, zorg wel dat wanneer je die drie of vier positieve aspecten benoemt, deze ook echt bij die baan passen. Je slaat nogal een flater als je zegt dat je graag op pad gaat naar klanten, terwijl dat in de functie eigenlijk nauwelijks voorkomt.

7. Waarom zouden we jou aannemen?

Deze vraag is de ideale mogelijkheid om met je antwoord de keuze van je gesprekspartner te vereenvoudigen. Het enige wat je hoeft te doen, is een reden te geven waarom ze jou moeten aannemen. Of beter, geef ze een reden waarmee ze jou intern kunnen doorverkopen. Vertel op welke manier jouw talenten, (werk-)ervaring en ambities een toegevoegde waarde zijn voor de functie. En voor het bedrijf.

8. Waarom ga je weg bij je huidig werkgever?

Ben je op zoek naar een nieuwe baan omdat je ontslagen bent, draai daar dan verder niet om heen. Shit happens. Gewoon kort en concreet vertellen. Ga je weg omdat je huidige baan saai is, maak dan duidelijk dat je toe bent aan een nieuwe uitdaging. Heb je problemen met je huidige baas, gooi dan niet ineens een emmer vol negativiteit over tafel, maar stel dat bijvoorbeeld dat jullie een andere kijk op bepaalde dingen hebben. Ach, hoe je deze vraag ook beantwoordt, blijf positief of neutraal over je oude werkgever, baas en collega's en geef een beknopte en logische toelichting waarin je aangeeft wat er leuk was aan je oude baan, wat je er hebt geleerd en hoe je je er hebt ontwikkeld en waarom je nu toe bent aan een nieuwe uitdaging.

9. Wat zoek jij in een werkgever?

Een sollicitatiegesprek is niet alleen voor de recruiter of werkgever om te bekijken of jij bij hun organisatie en de functie past. Het gaat tijdens het gesprek om het vinden van een wederzijdse klik. Vertel daarom eerlijk wat jij belangrijk vindt in een baan en een werkomgeving. Want kan de werkgever daar niet aan voldoen, dan ben je waarschijnlijk veel beter af bij een ander bedrijf.

10. Heb jij nog vragen?

Nee? Stel ze dan ook niet. Niemand zit te wachten op iemand die vragen stelt omdat dat 'nu eenmaal zo hoort'. Maar vermijd ze ook zeker niet. Het is een uitgelezen mogelijkheid om nog eens te laten zien dat je geïnteresseerd en nieuwsgierig bent. Wil je nog vragen stellen, doe dan grondig onderzoek naar het bedrijf en bereid je vragen goed voor. Ter inspiratie nog acht vragen die je kunt (of moet) stellen tijdens je sollicitatiegesprek.

Tot slot, of je nou onvoorbereid een sollicitatiegesprek ingaat of dat je aan de slag gaat met het voorbereiden van bovenstaande vragen, blijf altijd in het achterhoofd houden dat de werkgever of recruiter eigenlijk maar antwoord zoekt op drie vragen: Bezit je over de benodigde kennis en kwaliteiten? Waaruit blijkt dat? En pas je in het team?



« Terug naar het nieuwsoverzicht