Over de versoepeling van het ontslagrecht wordt al jaren gesproken en geruzied. Een overzicht van de gebeurtenissen..
- Mei 2005: De net aangetreden werkgeversvoorman Bernard Wientjes van VNO-NCW krijgt het direct aan de stok met de vakbonden door voor soepeler ontslagrecht te pleiten.
- Juli 2007: Het kabinet-Balkenende IV wil het ontslagrecht drastisch versoepelen. Bedrijven moeten zonder toestemming vooraf (preventieve toets) van personeel af kunnen. De ontslagvergoeding moet beperkt worden tot maximaal een ton. Nu kunnen ontslagen werknemers met veel dienstjaren een veelvoud van dit bedrag meekrijgen.
- Augustus 2007: De vakbonden hebben geen goed woord over voor dit voorstel. ,,Een het rechtsgevoel tartende vergroving ten nadele van de werknemer.''
- September 2007: Het kabinetsplan zorgt voor een nerveuze sfeer in de coalitie van CDA, PvdA en ChristenUnie. CDA-minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken en PvdA-Tweede Kamer Mariëtte Hamer komen recht tegenover elkaar te staan. Een kabinetscrisis dreigt.
- November 2007: Het kabinet besluit de heikele kwestie te parkeren. Een commissie onder leiding van TNT-topman Peter Bakker moet advies uitbrengen.
- Juni 2008: De commissie-Bakker presenteert haar rapport. Bedrijven moeten iemand die ze kwijt willen een half jaar in dienst houden in plaats van een gouden handdruk. Je moeten hem of haar dan helpen met het vinden van een andere baan. De WW-duur moet drastisch omlaag en de pensioenleeftijd snel omhoog. ,,Er is werk voor iedereen'', zegt Bakker. Zelf vangt hij later bij zijn vertrek bij TNT 4,4 miljoen euro.
- September 2008: Het kabinet worstelt met het advies-Bakker en komt er niet uit. Minister Donner sluit een akkoord met de sociale partners om de ontslagvergoeding voor topinkomens (75.000 euro of meer per jaar) te beperken tot maximaal een jaarsalaris. Hij belooft het ontslagrecht verder met rust te laten. Van dit plan is niks terecht gekomen.
- Oktober 2010: Het nieuwe kabinet van VVD en CDA spreekt met gedoogpartner PVV af dat aan het ontslagrecht niet getornd wordt.
- April 2012: Na de val van het kabinet-Rutte maken VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie razendsnel nieuwe begrotingsafspraken. Onderdeel van dit Lenteakkoord: een versoepeling van het ontslagrecht. De preventieve toets moet verdwijnen. De ontslagvergoeding wordt beperkt tot maximaal een half jaarsalaris, te gebruiken voor scholing. Bedrijven draaien op voor de kosten van de WW in het eerste halfjaar.
Bronnen ANP en Nu Zakelijk