De voorwaarden en lengte van het onbetaald verlof mogen de werknemer en werkgever in onderling overleg bepalen. Het is aan te raden om de gemaakte afspraken op papier te zetten en te ondertekenen.
Over het algemeen financiert de werknemer het onbetaalde verlof zelf, maar er kunnen ook andere afspraken met de werkgever zijn gemaakt. De werknemer kan vakantiedagen inleveren, zijn of haar opgespaarde overuren gebruiken of een deel van het brutoloon reserveren.
Onbetaald verlof kan plaatsvinden in voltijd en deeltijd. Een werknemer kan zes maanden vrij nemen, maar hij kan ook een periode een dag minder gaan werken.
Alle werknemers kunnen in principe een periode van onbetaald verlof aanvragen. Omdat er geen wettelijk recht bestaat op onbetaald verlof, kan de werkgever de aanvraag voor onbetaald verlof in principe weigeren. Als de werkgever heeft ingestemd met het opnemen van onbetaald verlof, dan kan de werkgever daar niet meer op terugkomen.
Cao
In de cao kunnen ook afspraken staan over het recht op bepaalde verlofvormen, bijvoorbeeld over de omvang, aanvraag, periode en vergoedingen van het verlof. Als er cao-afspraken geldig zijn, dan is de werkgever uiteraard verplicht om aan deze afspraken te voldoen.
Het is verstandig om specifieke bepalingen over verschillende vormen van verlof op te nemen in bijvoorbeeld de bedrijfsregeling, als in de cao geen afspraken over verlof staan. Uiteraard is de werkgever verplicht zich te houden aan de al geldende bepalingen in de bedrijfsregeling.
De werkgever en werknemer moeten zelf afspraken maken wanneer de cao, bedrijfsregeling of arbeidsvoorwaarden geen regelingen over onbetaald verlof bevatten.
Rechten van de werknemer tijdens onbetaald verlof
Bij onbetaald verlof bouwt de werknemer geen vakantie uren op over de verlofuren, er wordt alleen vakantie opgebouwd over de gewerkte uren. Ook de opbouw van pensioen en de opbouw van dienstjaren lopen niet door tijdens het verlof.
Als de werknemer tijdens of na het verlof ontslag neemt of ontslagen wordt, gelden de normale ontslagregels en opzegtermijnen.
En wat als de werknemer ziek wordt? Dan heeft de werknemer geen recht op een uitkering bij ziekte. Dit recht ontstaat weer op de dag dat het verlof is geëindigd.
De werknemer is tijdens het verlof gewoon verzekerd voor de WW. Mocht de werknemer tijdens het verlof werkloos worden omdat bijvoorbeeld het bedrijf failliet gaat, dan kan de werknemer aanspraak maken op de WW.
Bron: alles over HR