Bij het eindigen - of niet voortzetten na een einde van rechtswege - van een arbeidsovereenkomst is de werkgever vanaf 1 juli 2015 een transitievergoeding verschuldigd als de arbeidsrelatie ten minste twee jaar heeft geduurd en de arbeidsrelatie eindigt op initiatief van de werkgever.
Berekening lengte dienstverband
•Als sprake is van een arbeidsovereenkomst – tijdelijk, vast, oproep, min-max of welke naam die ook heeft – die minimaal 2 jaar heeft bestaan, dan kan de werknemer in principe aanspraak maken op een transitievergoeding.
•Het recht op een transitievergoeding ontstaat vanaf het moment waarop de werknemer 24 maanden in dienst is. Tijdelijke contracten worden – mits de tussenpoos maximaal 6 maanden heeft geduurd – bij elkaar opgeteld, de tussenpozen tellen niet mee. Zodra de werknemer 24 maanden in dienst is, wordt de transitievergoeding berekend vanaf de 1e dag van het dienstverband.
•De ontslaggrond is niet van belang. Ook bij opzegging na twee jaar ziekte is de transitievergoeding bijvoorbeeld ook verschuldigd.
Opbouw transitievergoeding
•Eerste 10 dienstjaren: één zesde maandsalaris per gewerkt halfjaar
•Daarna: een kwart maandsalaris per gewerkt halfjaar.
•Uitzondering: Medewerkers van 50 jaar of ouder die minimaal 10 jaar in dienst zijn hebben nà het bereiken van de 50-jarige leeftijd aanspraak op een half maandsalaris per gewerkt halfjaar. Daarvóór geldt de normale opbouw.
•Uitzondering op de uitzondering: deze uitzondering geldt niet voor kleine werkgevers.
Berekening maandsalaris
•Bij de berekening van het maandsalaris wordt aangehaakt bij de B(elonings)-factor in de kantonrechtersformule. Dat betekent dat wordt uitgegaan van het bruto maandsalaris vermeerderd met vaste overeengekomen looncomponenten, zoals vakantietoeslag, een vaste dertiende maand, een structurele overwerkvergoeding en een vaste ploegentoeslag.
•Bij contracten zonder vast aantal arbeidsuren, of ingeval van ander variabel, structureel loon(componenten), moet worden uitgegaan van het gemiddelde maandsalaris over de laatste drie tot vijf jaren (of zoveel korter als het dienstverband heeft geduurd).
•Buiten beschouwing blijven (behoudens zeer uitzonderlijke gevallen die bij amvb verduidelijkt zullen worden) het werkgeversaandeel pensioenpremie, de auto van de zaak, onkostenvergoedingen, de werkgeversbijdrage in de zorgverzekeringspremie en incidentele en niet overeengekomen looncomponenten.
Verrekening kosten
•Kosten die de werkgever maakt om de werknemer naar ander werk te helpen of om de WW-periode te bekorten (verlenging opzegtermijn, outplacement, omscholingskosten) en kosten die tijdens het dienstverband zijn gemaakt ter verbetering van de arbeidsmarktpositie van de werknemer (studiekosten) komen – mits daarover tussen partijen vooraf schriftelijke overeenstemming bestaat - voor verrekening in aanmerking.
•Kosten van loondoorbetaling bij ziekte en kosten van re-integratieverplichtingen kunnen niet van de transitievergoeding worden afgetrokken.
Bron: Het Arbeidsrechtkantoor