Dat je graag naar naturistencampings gaat, hoef je niet te vertellen tijdens een sollicitatiegesprek. Maar wat mag je niet verzwijgen? Dat blijkt een heikel punt tussen werkgever en werknemer.
Met Facebook en Twitter is het voor werkgevers al een stuk makkelijker dan vroeger om informatie over nieuw personeel in te winnen. Voordat iemand wordt uitgenodigd op een sollicitatiegesprek wordt er flink gegoogeld en reken maar dat potentiële kandidaten afvallen door compromitterende foto’s of door too much private information.
Maar internet of niet, een werkgever heeft tijdens de sollicitatiefase een onderzoeksplicht, en mag iemand vragen stellen over zijn verleden. Als de sollicitant geen openheid van zaken heeft gegeven, kan dat in bepaalde gevallen op een later moment leiden tot ontslag. Als een werkgever zelf onvoldoende doorvraagt of onderzoek doet, komt dit al snel voor risico van de werkgever.
Er zitten grenzen aan wat een sollicitant moet vertellen bij een sollicitatiegesprek’. ‘Pas als iemand weet of moet weten dat hij vanwege beperkingen of zijn verleden ongeschikt is voor de functie, heeft hij de plicht om dat te melden. Een werkgever kan zich dus niet eenvoudig verschuilen achter de mededelingsplicht van de werknemer.’
Een werkgever mag een sollicitant niet afwijzen omdat ze zwanger is. Het is wel verstandig om het zelf ter sprake te brengen tijdens het tweede gesprek, als je denkt dat je een goede kans hebt op de baan. Dan kan je baas later niet tegen je zeggen dat je het had verzwegen. Als je vermoedt dat je toch wordt afgewezen vanwege je zwangerschap, dan kun je naar de Commissie Gelijke Behandeling. Die zal beoordelen of een werkgever in strijd met de wet heeft gehandeld.
Bron: Intermediair