Een goede voorbereiding op je sollicitatiegesprek
Wie heeft er geen adrenaline door het lichaam gieren en klamme handjes tijdens een sollicitatiegesprek? Voor niemand is het een hobby, maar voor een leuke baan moet je er nu eenmaal aan geloven. Het geheim van een succesvol sollicitatiegesprek zit hem in de voorbereiding. Het is de moeite waard om er wat tijd in te steken en goed je huiswerk te doen. Zo maak je er, zelfs als je de baan niet krijgt, een leerzame ervaring van!
Voorbereiding
- Weet hoe het bedrijf in elkaar zit. Kijk op de website, lees het jaarverslag, houd de media in de gaten, of ondervraag bekenden die er werken of gewerkt hebben.
- Bereid je antwoorden op standaardvragen voor. Verzin zelf een aantal vragen voor de persoon met wie je het gesprek hebt. Zo kun je laten zien dat je weet waar je het over hebt.
- Bel op en vraag met wie je het sollicitatiegesprek hebt. Zo voorkom je dat je onverwachts tegenover een sollicitatiepanel van zes man zit.
- Onderzoek wat voor soort sollicitatiegesprek het is. Word je bijvoorbeeld gevraagd om een persoonlijkheids- of kennistest te doen?
- Zoek gepaste kleding uit.
- Lees je CV en begeleidende brief nog eens door en neem een aantal kopietjes mee.
- Bereid de reis naar het sollicitatiegesprek goed voor om parkeer- of zoekstress te voorkomen.
Het gesprek
- Kom op tijd en wees vriendelijk tegen iedereen die je ontmoet, ook tegen de receptioniste en koffiedame. Je weet nooit wie er iets te zeggen heeft over jouw sollicitatie.
- Gebruik de kennis die je vergaard hebt. Noem wat feiten die je bent tegengekomen in de krant of op de website.
- Als je gesprek met een panel is, zorg er dan voor dat je iedereen aankijkt als je aan het woord bent.
- Probeer zoveel mogelijk te weten te komen over de baan om te weten of het echt wat voor je is.
- Laat je niet kritisch uit over je huidige of vorige werkgevers.
- Beantwoord geen vragen met een wedervraag.
- Laat de persoon met wie je het gesprek hebt altijd uitpraten; men mag jou wel onderbreken.
- Vraag wanneer je hoort of je door bent naar de volgende ronde en wat die volgende ronde inhoudt.
En toen...
Leer van je fouten. Maak na het gesprek een lijstje van de vragen die je voor jezelf goed beantwoord hebt en welke minder goed. Bedenk wat je had willen zeggen.
Vraag bij een afwijzing (telefonisch) om feedback. Waarom ben je het niet geworden? Waar moet je nog aan werken? Ook minder bereidwillige werkgevers moeten dankzij de Wet bescherming persoonsgegevens (www.cbpweb.nl) de notities die zij tijdens het sollicitatiegesprek maken aan je geven. Je moet daar wel schriftelijk om vragen.
Bron: Elsevier