5 Tips om beter te solliciteren met social media
Social media neemt in rap tempo een prominente positie in bij het zoeken en vinden van een nieuwe baan. Het bereik is dan ook veel groter dan die van het papieren visitekaartje. Er komt echter heel wat kijken bij het juiste gebruik van social media als Linkedin, Twitter en Facebook. Het belangrijkste is dat je goed nadenkt over hoe jij deze platformen wilt gebruiken. Wat is je belangrijkste doel met ieder platform?
Wanneer je social media in wilt zetten bij het zoeken naar een baan, dan is het belangrijk dat je je online gedrag hierop aangepast. Denk altijd na over wat het effect is van jouw activiteiten online. Social media zijn vaak bepalend voor de eerste indruk die een werkgever van je krijgt. Zorg dat dit een positieve is door social media in jouw voordeel te laten werken. Hieronder volgen 5 belangrijke tips.
1. Wees aanwezig
Het niet hebben van een account op een sociaal netwerk is niet meer van deze tijd en uiterst onhandig. Het is een feit dat recruiters meer en meer je aanwezigheid op sociale netwerken bekijken. Recruiters ontvangen op dit moment zoveel sollicitaties dat ze op zoek zijn naar snelle manieren om een schifting te maken in de stapel cv’s op hun bureau. En aanwezigheid op social media zou je net dat ene zetje kunnen geven om op de stapel ‘door’ te belanden.
Veel recruiters zoeken ook zelf actief naar geschikte kandidaten op LinkedIn. Door je (gewenste) functie, bedrijfstak en regio te vermelden in je profiel, kunnen recruiters en werkgevers je makkelijk vinden. Gebruik deze keywords ook in je zoekopdrachten als je zelf actief op zoek bent naar een nieuwe baan. Bijvoorbeeld #accountmanager, #administratief, #vacature den haag.
Volg relevante bedrijven, recruiters en concullega’s in jouw vakgebied. Dan zie je meer relevante vacatures voorbijkomen op je timeline. Door lid te worden van relevante groepen in jouw werkgebied en actief deel te nemen aan discussies, vergroot je je netwerk en daarmee je mogelijkheden om als eerste nieuwe vacatures te horen.
2. Creëer een professioneel profiel
Zorg voor een professioneel profiel op al je social media die gezien kunnen worden door een recruiter. Dit geldt dus ook voor je Facebook foto: deze kan namelijk bekeken worden door iedereen.
Het is cruciaal als je gaat solliciteren om alleen datgene openbaar te maken wat voor werkgevers relevant is. Zet de zichtbaarheid van je Facebookberichten en foto’s standaard op ‘Alleen vrienden’, en zorg ervoor dat je niet zomaar getagd kan worden in (foute) foto’s. Werkgevers doen tegenwoordig echt een grondige achtergrondcheck.
Naast je profielfoto, is ook je accountnaam iets om over na te denken. Wie zou je zelf eerder aannemen? @vanwijk of @lovesalldrugs ? Een omschrijving van jezelf in je Twitter profiel wordt ook gelezen en een uitstekende plek om jezelf professioneel voor te stellen.
3. Ga zorgvuldig om met vriendschappen
Daarnaast is het niet alleen van belang wat je zelf deelt, maar ook wat anderen met jou delen. Alles wat anderen zeggen richting @vanwijk is immers ook terug te vinden en net zo interessant voor recruiters. Als iemand ziet wie jij volgt op Twitter, wie je vrienden zijn op Facebook of je connecties op LinkedIn en je vrienden is ook op te maken wie jij bent. Denk er eens over na. Als 90% van de mensen die je volgt “PVV” in hun Twitter account naam of profiel hebben staan, kun je daar bepaalde conclusies uit trekken. Waar of niet, het is informatie die je niet in de hand hebt.
4. Zoek je contactpersoon en het bedrijf op
Het is natuurlijk belangrijk te weten wat het bedrijf allemaal doet, maar net zo belangrijk is de persoon die je tegenover je hebt tijdens je sollicitatiegesprek. Wat doet deze man/vrouw in het bedrijf? Werkt de persoon er al lang? Wat doet de persoon in zijn/haar vrije tijd. Dit kan hele bruikbare informatie zijn tijdens je gesprek.
Wees geïnteresseerd in het bedrijf en het werkveld. Zorg dat je het laatste nieuws leest maar ook weet waar de concurrentie mee bezig is. Gebruik social media dan ook als manier om nieuws eenvoudig tot je te krijgen. Word fan op Facebook, sluit je aan in de Groep op LinkedIn en volg het bedrijfsaccount via Twitter.
5. Help anderen
Dit is waarschijnlijk de beste tip die we je kunnen geven. Het lijkt in eerste instantie niet iets wat belangrijk is maar je zult zien dat je hier veel waarde uit kunt halen. Help mensen in je netwerk door relevante links, nieuwsberichten en vacatures te delen. Je komt over als een expert op jouw vakgebied door regelmatig actuele berichten te delen en anderen te helpen met handige links en vacatures. Endorse oud-collega’s of medewerkzoekenden voor de kennis/kunde die ze aantoonbaar hebben. De kans dat ze jou helpen met je zoektocht wordt groter naarmate je meer mensen helpt en professioneel overkomt in jouw vakgebied.
Wil je meer weten over solliciteren en social media? Kijk op www.beaks.nl/socialmedia