Libra personeelsdiensten





Slimmer?

28 Juli 2009

Uitgebreid onderzoek van het Economisch Instituut Midden- en Kleinbedrijf (EIM), in opdracht van het Innovatieplatform, toont aan dat ‘slimmer werken’ een grote productiviteitsverbetering kan opleveren.

Een citaat uit het persbericht: “Bij bedrijven die aan ‘Slimmer Werken’ doen ligt de productiviteitsgroei negen procentpunt hoger dan bij bedrijven die dat niet doen. Ook zijn technologische- en productinnovaties effectiever als ze gecombineerd worden met ‘Slimmer werken.”
Rinnooy Kan, lid van het Innovatieplatform voorspelt op basis van de uitkomsten van dit onderzoek dat als 10% van het Midden- en Kleinbedrijf slimmer gaat werken, de totale Nederlandse arbeidsproductiviteit 4 tot 9 procentpunt extra stijgt. En dat zet dus zoden aan de dijk. 


Dit onderzoek is niet louter een theoretische exercitie geweest. In de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen is reeds ervaring opgedaan met ‘slimmer werken’. Hier heeft een overheidsagentschap de afgelopen jaren achtduizend MKB-bedrijven geadviseerd. Na één jaar werden daar op alle fronten groeicijfers gerapporteerd, waaronder dus een productiviteitsstijging van 9%.


Grote vraag is nu natuurlijk: is Slimmer Werken ook Nieuw Werken? Oordeelt u zelf; voorbeelden van slimmer werken zijn:
- Flexibel roosteren
- Werkplekinrichting / Flexplekken inrichten
- Telewerken
- Taakroulatie, werk en taken herverdelen
- Flexibele kantoortijden
- Medewerkers meer (eigen) verantwoordelijkheden geven
Medewerkers zelf zouden daarin ook een stem moeten hebben. Zij hebben veel kennis en ervaring en weten over het algemeen heel goed hoe hun werk slimmer georganiseerd kan worden.

Bij Het Nieuwe Werken gaat het ook om bovenstaande zaken. Vaak echter wordt de technologische (ict-)component bij Het Nieuwe Werken benadrukt. Dat zijn echter de middelen die Het Nieuwe Werken mogelijk maken. Die ervoor zorgen dat medewerkers vanuit huis of ’s avonds kunnen werken.

Een hogere arbeidsproductiviteit betekent wel dat met minder mensen meer werk kan worden gedaan. Daar staat tegenover dat een hogere productiviteit zorgt voor hogere winstgevendheid. Bovendien zorgt de introductie van nieuwe producten en diensten weer voor nieuwe werkgelegenheid. Organisaties die slimmer werken hebben een 16% hoger bedrijfsresultaat en 5% meer werkgelegenheidsgroei in vergelijking met organisaties die niet(s) aan slimmer werken doen.

Slimmer werken lijkt het vliegwiel om sterker uit de economische crisis te komen. Om de economische groei en daarmee de werkgelegenheid aan te jagen. En passant worden werkgevers die slimmer gaan werken ook nog eens aantrekkelijke werkgevers. Dit betekent meer betrokkenheid van het zittende personeel en een betere positie op de arbeidsmarkt bij het werven van nieuw personeel.
Slimmer werken is niet ingewikkeld. Iedere organisatie kan er vandaag nog mee beginnen en het dan stap voor stap uitbreiden. Waar wachten we nog op?
 



« Terug naar het nieuwsoverzicht