Libra personeelsdiensten





screenen zakenpartner

9 November 2009

tips hoe u als ondernemer kunt controleren met wie u zaken doet.

1) Kijk in het handelsregister van de KvK
Alle ondernemingen en rechtspersonen in Nederland zijn wettelijk verplicht zich in te schrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Dit register is speciaal opgezet om rechtszekerheid te bieden bij het zakendoen. Ondernemingen zijn daarom verplicht kerngegevens op te nemen over zetel, eigendom, bevoegdheid en financiën. De wet bepaalt bovendien dat deze gegevens ‘waar’ moeten zijn. En dus moeten ze ook actueel zijn. Deze gegevens zijn openbaar en tegen een kleine vergoeding op te vragen bij de Kamer van Koophandel. Dat kan zowel op de site als op het dichtstbijzijnde KvK-kantoor.

2) Zoek in Google
Tik de naam van de betrokkene(n) in Google in en kijk welke informatie Google u geeft. Bedenk wel dat meer mensen dezelfde namen hebben en controleer goed dat de informatie over de zelfde persoon gaat. Als Google teveel zoekresultaten vindt, is het een goede tip om de hele naam, dus voor- en achternaam of voorletters en achternaam, tussen aanhalingstekens te zetten.
Google vindt dan alleen zoekresultaten met precies die voor- en achternaam.

3) Zoek op sociale netwerksites

Sociale netwerksites zijn populair. Veel mensen hebben een profiel aangemaakt op één of meer van deze sites. Belangrijke sociale netwerksites zijn LinkedIn, Hyves, Twitter, Netlog, Facebook en Myspace. In het zakelijke gebruik wordt LinkedIn veel gebruikt. Hyves is in Nederland de grootste onder consumenten. 

4) Check gegevens bij de SIDN
Als uw zakelijke contact een website met het achtervoegsel .nl heeft, kunt u zijn gegevens controleren bij de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland, op www.sidn.nl. Op deze site tikt u in het vakje onder Whois het adres van de website in. U krijgt een scherm met de melding ‘(naam website) is actief’. Links van die melding kunt u het vakje ‘uitgebreid’ aanvinken. Dat doet u, en u klikt op ‘zoek’. Vervolgens verschijnen de uitgebreide gegevens van de eigenaar van deze website en zijn administratieve en technische contactpersonen. Die contactpersonen zijn vaak van een ander bedrijf, dat de website bouwt en/of beheert.

5) Bureau Kredietregistratie niet voor ondernemers

Het Bureau Kredietregistratie in Tiel registreert alle kredieten en gsm-abonnementen die consumenten hebben afgesloten in het Centraal Krediet Informatiesysteem. Het BKR doet dat uitsluitend voor de aangesloten deelnemers. Dat zijn kredietverleners en bedrijven die gsm-abonnementen verstrekken.
Veel particulieren en bedrijven zouden graag een kijkje nemen in het CKI. Daar steken de BKR Reglementering en de Wet Bescherming Persoonsgegevens echter een stokje voor. Het CKI is dus voor ondernemers niet toegankelijk. U kunt er alleen uw eigen gegevens opvragen.

6) Check de gegevens op de factuur
Nog onlangs werd er een geval van oplichting bekend. Criminelen hadden op naam en briefpapier van een grootwinkelbedrijf facturen rondgestuurd. In veel gevallen werden die facturen gewoon betaald. Het bankrekeningnummer op de factuur was echter niet van het grootwinkelbedrijf, maar van de oplichters, die er met het geld vandoor gingen. Check dus altijd zorgvuldig de gegevens op de facturen die u ontvangt.

7) Controleer de leveringsvoorwaarden

Bij de meeste contracten horen algemene voorwaarden, oftewel de kleine lettertjes van het contract. Daarin staan ondermeer de afspraken met betrekking tot levering en betaling. Controleer deze voorwaarden om te voorkomen dat u voor onaangename verrassingen komt te staan.

8) Let op strijdende belangen bij de sleutelfiguren
Als u nadere gegevens van uw zakenpartner heeft, bijvoorbeeld via het Handelsregister, controleer dan of er geen conflicterende belangen kunnen zijn tussen (één van) de partners van het andere bedrijf en u.
 

Bron: Businesscompleet



« Terug naar het nieuwsoverzicht