'Het is een complexe samenloop van werkstress en relatieproblemen die medisch gelabeld wordt, terwijl na heel lang praten een financiële oorzaak blijkt', zegt bedrijfsarts Dolf Algra. Directeur Maudie Derks van Acture voegt eraan toe dat psychische klachten moeilijker te duiden zijn, leiden tot langduriger verzuim en dat keuringsartsen bij onderzoek vaker concluderen dat de persoon weer aan het werk kan.
Maar liefst één op de zes verzuimgevallen heeft als achterliggende oorzaak een ernstig financieel probleem, becijferde arbodienst Capabilty recent in een onderzoek op basis van 2600 eigen dossiers. Veel werkgevers zijn zich nauwelijks bewust van de oorzaken van hun ziekmeldingen, ondanks het feit dat zij sinds 2014 beboet worden voor uitzonderlijk hoge arbeidsongeschiktheid.
Hr-afdelingen
De financiële privésores van werknemers zijn een zorg van hr-afdelingen, die er vaak pas in een zeer laat stadium achterkomen en niet altijd geëquipeerd zijn om ermee om te gaan, zegt Arboned-adviseur en hoogleraar Willem van Rhenen. Met name bij grote werkgevers is het aantal loonbeslagen sinds 2013 volgens hem fors gestegen.
'De houding van werkgevers is vaak dat het niet hun verantwoordelijkheid is. Ze gooien het bij ons over de schutting terwijl ze met preventie veel schade kunnen voorkomen', zegt Capability-directeur Titus Kramer: Waarschuwingssignalen die volgens hem vaak worden gemist zijn werknemers die regelmatig kortstondig uitvallen: 50% van die gevallen ontaardt in langdurig verzuim.
Schaamte
Schuldproblemen zijn des te lastiger te duiden door de schaamte die werknemers erover voelen, zegt Van Rhenen. 'En bedrijfsartsen zijn niet gewend om ernaar te vragen. Terwijl het wel de productiviteit schaadt. Een goede werkgever zorgt dat hij in een vroeg stadium signalen opvangt en stelt zich betrokken op.'
Hij krijgt bijval van Algra. 'De bereidheid zou des te groter moeten zijn bij gewaardeerde loyale krachten. Ik ken gevallen van mensen met een halve ton schuld, waarbij de hr-afdeling de schuldsanering actief begeleidt en probeert afspraken te maken met deurwaarders en schuldeisers.'
Dossier opbouwen
Er zijn er echter ook die geen openheid van zaken willen geven aan werkgever of arbodienst. 'Bij schuldhulp moet juist alles op tafel komen. Meestal is het dan over en sluiten', zegt Algra. Kramer: 'Als iemand in een neerwaartse spiraal zit en therapie of hulp weigert, moet je in het ergste geval maar een disfunctioneringsdossier bouwen.'
Bron: Het Financieele Dagblad, 6 januari 2016
U kunt er ook voor kiezen contact met ons (Libra Personeelsdiensten) op te nemen, wij hebben inmiddels 5 jaar ervaring met deze problematiek. Bel voor meer info vrijblijvend 06 518 20 370.