De lichtpuntjes in de economie, kunnen niet maskeren dat er in 2014 nog veel armoede is, waarschijnlijk ook bij uw medewerkers. 79 procent van de bedrijven heeft er mee te maken maar velen hebben het niet in de gaten. Bijna de helft van de werkgevers komt de geldproblemen van hun personeel pas aan de weet als er plotseling een loonbeslag is, aldus onderzoek van het Nibud. Welke signalen heb je over het hoofd gezien? De geldproblemen zijn er de laatste jaren niet minder op geworden en ook 2014 wordt voor velen financieel een problematisch jaar. Het UWV verwacht bijvoorbeeld een fikse toename van het aantal werklozen in 2014 tot 500.000.
Meer loonbeslag bij jongeren
Maar ook personeel dat in inkomen achteruit is gegaan, heeft het niet makkelijk. En zo zijn er veel groepen te duiden die geldproblemen hebben. Gerechtsdeurwaarders GGN constateerde recent dat het loonbeslag bij mensen onder de 30 jaar is toegenomen met 20 procent. In totaal hebben al zo’n 150.000 jongeren loonbeslag. Telefoonmaatschappijen zijn steeds vaker schuldeiser. Maar ook mensen met hoge inkomens komen steeds meer in de problemen.
Lees ook onderaan de pagina wat wij voor u kunnen doen.
1 miljoen huizen ‘onder water’
Tijdens het congres ‘Schulden op de werkvloer’ werden de volgende cijfers gepresenteerd:
- 1,1 miljoen Nederlanders kunnen niet rondkomen
- 35.000 huishoudens maken gebruik van de voedselbank
- 1 miljoen huizen staan onder water (1 op 6 huishoudens)
- 40 procent van de huishoudens heeft geen financiële buffer
- De schuld bedraagt gemiddeld 30.000 euro
Volgens Joke de Kock, voorzitter van de NVVK (branchevereniging voor schuldhulpverlening) is de aard van de problematiek ernstiger dan voor de crisis. “Veel mensen zijn verplichtingen aangegaan in de tijd vóór de crisis, maar moeten het nu doen met een lager inkomen. Dat houden mensen niet lang vol. In de praktijk merken wij dat het erg moeilijk is voor diegenen die werken maar van een lager loon rond moeten komen".
Oorzaken problemen
Waaraan kun je merken dat er wat aan de hand is met je personeel? Het Nibud somt in het rapport ‘Financiële problemen op de werkvloer’ een aantal oorzaken op. Het percentage achter de oorzaak geeft het deel van de respondenten weer die de genoemde oorzaak uit eigen praktijk herkennen.
- Een verandering in de relationele sfeer, 67 procent
- Op te grote voet leven, 60 procent
- Slordig in de administratie, 55 procent
- Gebrek aan financiële vaardigheden, 53 procent
- Verkeerde keuzes in het verleden, 48 procent
- Moeite om met een laag inkomen rond te komen, 36 procent
- Als gevolg van een verandering in inkomen, 34 procent
- Door psychologische problemen, 30 procent
- Niet begrijpen van brieven van instanties, 25 procent
- Problemen met de verkoop van het huis, 23 procent
- Geen interesse in geldzaken, 13 procent
Voorschot
Zoals aangegeven is voor vele werkgevers het loonbeslag het eerste teken dat er kennelijk wat aan de hand is bij een werknemer. Maar er zijn meer eerste signalen. Ook hier slaat het percentage op het aantal respondenten dat het genoemde signaal herkent.
- Verzoek om een voorschot of lening, 56 procent
- Ziekteverzuim (gemiddeld zes dagen extra verzuim), 33 procent
- Werknemer is stressgevoelig, 28 procent
- Verzoek om meer uren, 28 procent
- Concentratieproblemen, 26 procent
- Werknemer leent geld van collega's, 19 procent
- Vraag om hulp bij het oplossen van de problemen, 18 procent
- Fraude of diefstal bij personeel, 14 procent
- Werknemer belt met schuldeisers, deurwaarders, 13 procent
Hulp voor werkgevers
Personeel met financiële problemen kost werkgevers geld, aldus het Nibud. De verwerkingstijd van een loonbeslag is bijvoorbeeld minimaal een uur. Verlies aan productiviteit van de werknemer wordt op minimaal 20 procent geschat. Plus extra ziekteverzuim. De kosten daarvan lopen zo hoog op dat steeds meer bedrijven besluiten zelf hun personeel te helpen bij het oplossen van de financiële problemen. Als je er niet uitkomt wat te doen, kun je de hulp inroepen, bijvoorbeeld van een Nibud-coach voor werkgevers.
Lees ook onderaan de pagina wat wij voor u kunnen doen.
Beslagvrije voet
Een loonbeslag is namelijk niet mis. Een deurwaarder kan in opdracht van een schuldeiser niet heel het loon opeisen, maar wat er voor de werknemer overblijft, de beslagvrije voet, is niet veel. Bij voldoende inkomen van de werknemer is de beslagvrije voet minimaal 90 procent van de bijstandsnorm, inclusief vakantiegeld. Je moet als werkgever het vastgestelde beslag overmaken aan de gerechtsdeurwaarder, totdat de volledige schuld is voldaan. De werkgever is wettelijk verplicht om hieraan mee te werken. Ontslag vanwege het loonbeslag kan niet: het is geen geldige ontslaggrond. Zolang je werknemer in de schulden zit, heb je dus te maken met werknemers die veel energie moeten stoppen in de problemen thuis.
Libra Personeelsdiensten | Uitzicht
Bij ons werkt een team van specialisten aan het opstellen en uitvoeren van budgetplannen en schuldenregelingen voor particulieren die in financiele problemen verkeren. We doen dit onder de naam Uitzicht. Onze manier van werken is gecertificeerd door de Branchevereniging voor Professionele Bewindvoerders en Inkomensbeheerders.
Ons werkgebied is Noord en Oost Nederland. Hebt u belangstelling voor een vrijblijvende kennismaking, neem dan kontakt met ons op. Wij zijn bereikbaar via 06 518 20 370