Het is aan werkgever om te beoordelen of er consequenties moeten worden verbonden aan een relatie op de werkplek, aldus de kantonrechter.
Een werkneemster was vanaf 2002 in dienst van een bedrijf in de farmaceutische branche. Haar functie was Field Sales Engineer. Gedurende het dienstverband heeft de werkneemster een relatie gekregen met een van haar collega's, de Marketing Manager van de onderneming. Het stel had de relatie relatief lang verborgen gehouden, maar bekendgemaakt toen zij van plan waren samen te gaan wonen. Zij hebben samen een kind gekregen.
Op enig moment is de arbeidsovereenkomst tussen de werkgever en de partner geëindigd. De partner is vervolgens in dienst getreden bij een concurrent van de werkgever. De werkgever en de partner zijn daarop in een juridisch conflict geraakt over het tussen hen overeengekomen concurrentiebeding.
De werkgever heeft daarna de werkneemster gemeld dat zij twijfelde aan haar loyaliteit ten opzichte van de werkgever en heeft het vertrouwen in de samenwerking met haar opgezegd. Dit gebeurde direct na de terugkeer van de werkneemster van haar zwangerschap –en bevallingsverlof. De werkgever heeft ontbinding van de arbeidsovereenkomst met de werkneemster gevraagd.
De Kantonrechter te Hilversum oordeelde op 22 februari 2010 als volgt:
Het is onontkoombaar en daardoor ook een veel voorkomend fenomeen dat in een organisatie waarin mensen met elkaar werkzaam zijn, affectieve relaties bestaan en ontstaan die in uiteenlopende opzichten complicaties oproepen of kunnen oproepen.
Het is in dergelijke situaties uiteindelijk aan de werkgever en niet aan de betrokken werknemers om te beoordelen of aan het ontstaan dan wel het bestaan van een affectieve relatie consequenties verbonden dienen te worden. Daarbij zal de werkgever dan wel ervoor dienen te waken om op het recht van de betrokken werknemer(s) op respect voor zijn privé leven en zijn familie- en gezinsleven geen inbreuk te maken.
Afhankelijk van de omstandigheden van het geval kan het zijn dat de werkgever in redelijkheid tot het oordeel zal kunnen komen dat het ontstaan of bestaan van een affectieve relatie zelfs noopt tot een beëindiging van de arbeidsovereenkomst met beide betrokken werknemers of een van hen.'
Relaties op de werkplek komen veelvuldig voor. Ook in de rechtspraak kom je met enige regelmaat voorbeelden tegen. Een van de bekendste was de kwestie van de relatie tussen de directeur van Feyenoord en de directeur van Ajax, waarbij de eerste werd ontslagen.
Het is als werkgever balanceren in dergelijke situaties. Er is niet zoiets als een algemene regel dat relaties op het werk niet hoeven te worden geaccepteerd. In sommige gevallen kan je echter als werkgever optreden. De Kantonrechter in Hilversum geeft in ieder geval aan dat het aan de werkgever en niet aan de werknemer is om te beoordelen of er consequenties moeten worden verbonden aan een relatie op de werkplek. Ga je echter als werkgever te snel of te ver, dan kan dat in geval van ontslag leiden tot een (substantieel) hogere vergoeding aan de getroffen werknemer.
Bron: Salarisnet