Als werkgever bent en blijft u altijd verantwoordelijk voor de re-integratie van zieke werknemers. Ook al laat u zich bijstaan door een arbodienst en leunt u voor uw re-integratieactiviteiten sterk op de expertise van deze instantie. Bovendien weet de arbodienst zijn aansprakelijkheid contractueel doorgaans goed te beperken of uit te sluiten. Als iets onverhoopt niet goed gaat, heeft u altijd het nakijken. Altijd? Een kantonrechter deed onlangs een interessante uitspraak.
|
Wanneer u te maken heeft met een langdurig verzuimende werknemer, bent u als werkgever verantwoordelijk voor zijn re-integratie. Deze re-integratie bestaat allereerst uit het onderzoeken van de mogelijkheid tot herplaatsing in uw eigen bedrijf, bijvoorbeeld in ander of aangepast werk. Dit noemt men het eerste spoor. Wanneer de werknemer niet meer binnen het eigen bedrijf inzetbaar blijkt te zijn, bent u verplicht hem te faciliteren in het zoeken naar arbeidsmogelijkheden buiten uw bedrijf. U bekijkt dus de mogelijkheden om uw medewerker in ander werk bij een andere werkgever te herplaatsen. Dit is het tweede spoor.
Loonsanctie van een jaar Zoals gezegd, bent u als werkgever verantwoordelijk voor het re-integratietraject, waarin de arbodienst u bijstaat. Volgt u de adviezen van een arbodienst niet op, dan kunt u te maken krijgen met een loonsanctie. Deze loonsanctie kunt u niet verhalen op de arbodienst. U draagt dus zelf de schade van een loondoorbetalingsverplichting in het derde jaar van arbeidsongeschiktheid. Een loondoorbetalingsverplichting die uw verzuimverzekering overigens niet meer dekt! De sanctie komt daardoor ook echt voor uw rekening. De schade kan neerkomen op enkele tientallen duizenden euro’s in een jaar. Aansprakelijkheid bij tekortschieten Nu is het zo dat arbodiensten, net als vele andere bedrijven in Nederland, hun aansprakelijkheid contractueel uitsluiten of beperken. Dit betekent dat u dan toch voor de schade opdraait. Sinds kort is er hoop voor u als u in zo’n (ongewenste) situatie terecht bent gekomen. Onlangs heeft een rechtbank een arbodienst wel aansprakelijk gesteld voor de schade die een werkgever ondervond door nalatigheid van de arbodienst. Praktijkgeval Conclusie bron: Alfa |