Libra personeelsdiensten





Eerste Spoor Tweede Spoor

23 Januari 2014

Als werkgever bent en blijft u altijd verantwoordelijk voor de re-integratie van zieke werknemers. Ook al laat u zich bijstaan door een arbodienst en leunt u voor uw re-integratieactiviteiten sterk op de expertise van deze instantie. Bovendien weet de arbodienst zijn aansprakelijkheid contractueel doorgaans goed te beperken of uit te sluiten. Als iets onverhoopt niet goed gaat, heeft u altijd het nakijken. Altijd? Een kantonrechter deed onlangs een interessante uitspraak.
 
Wanneer u te maken heeft met een langdurig verzuimende werknemer, bent u als werkgever verantwoordelijk voor zijn re-integratie. Deze re-integratie bestaat allereerst uit het onderzoeken van de mogelijkheid tot herplaatsing in uw eigen bedrijf, bijvoorbeeld in ander of aangepast werk. Dit noemt men het eerste spoor. Wanneer de werknemer niet meer binnen het eigen bedrijf inzetbaar blijkt te zijn, bent u verplicht hem te faciliteren in het zoeken naar arbeidsmogelijkheden buiten uw bedrijf. U bekijkt dus de mogelijkheden om uw medewerker in ander werk bij een andere werkgever te herplaatsen. Dit is het tweede spoor. 

Loonsanctie van een jaar
Voor dit gehele traject heeft u zich over het algemeen van de bijstand van een arbodienst verzekerd door middel van een contract. Daarbij mag u ervan uitgaan dat uw arbodienst de kennis in huis heeft u door deze periode van diverse re-integratieverplichtingen en regels te loodsen. Toch heeft het UWV vorig jaar in een kleine 5.000 gevallen een loonsanctie opgelegd, omdat werkgevers zich naar de mening van de uitkeringsinstantie onvoldoende re-integratie-inspanningen getroostten. En dat ondanks de bijstand van een arbodienst! In voorkomende gevallen krijgt u als werkgever een loonsanctie van standaard een jaar. In dit jaar dient u het loon met alle bijkomende loonkosten aan de werknemer door te betalen. Uiteraard wordt u wel in de gelegenheid gesteld de tekortkoming te repareren. Dit neemt echter tijd in beslag. Ook heeft het UWV tijd nodig om de herstelmaatregelen te beoordelen en een beslissing daarover te nemen. We praten dan al snel over enkele maanden extra loondoorbetaling. 

Zoals gezegd, bent u als werkgever verantwoordelijk voor het re-integratietraject, waarin de arbodienst u bijstaat. Volgt u de adviezen van een arbodienst niet op, dan kunt u te maken krijgen met een loonsanctie. Deze loonsanctie kunt u niet verhalen op de arbodienst. U draagt dus zelf de schade van een loondoorbetalingsverplichting in het derde jaar van arbeidsongeschiktheid. Een loondoorbetalingsverplichting die uw verzuimverzekering overigens niet meer dekt! De sanctie komt daardoor ook echt voor uw rekening. De schade kan neerkomen op enkele tientallen duizenden euro’s in een jaar. 

Aansprakelijkheid bij tekortschieten
Maar wat nu als u de adviezen van de arbodienst volledig heeft opgevolgd, maar de arbodienst zelf in zijn begeleiding tekort is geschoten? Het kan natuurlijk voorkomen dat een beoordeling van een ziektegeval door een arbodienst heel anders uitvalt dan de beoordeling door het UWV, waarbij de uiteindelijke conclusie is dat de arbodienst het bij het verkeerde eind had. Ook is het mogelijk dat de arbodienst u weliswaar heeft geadviseerd, maar dat deze adviezen te laat zijn uitgebracht. Uw eerste gedachte zal dan zijn dat de arbodienst hiervoor aansprakelijk is. U zult deze arbodienst dan ook aansprakelijk willen stellen voor de schade. 

Nu is het zo dat arbodiensten, net als vele andere bedrijven in Nederland, hun aansprakelijkheid contractueel uitsluiten of beperken. Dit betekent dat u dan toch voor de schade opdraait. Sinds kort is er hoop voor u als u in zo’n (ongewenste) situatie terecht bent gekomen. Onlangs heeft een rechtbank een arbodienst wel aansprakelijk gesteld voor de schade die een werkgever ondervond door nalatigheid van de arbodienst. 

Praktijkgeval
In dit geval had de arbodienst de werkgever te laat geadviseerd het tweede spoor (re-integratie bij een andere werkgever) op te starten. Volgens de rechter had dit advies al een aantal maanden eerder uitgebracht moeten worden, waardoor, naar mening van de rechter, sprake was van nalatigheid bij de arbodienst. Het was nu juist vanwege deze nalatigheid dat de rechter de arbodienst wél aansprakelijk hield voor de schade van de werkgever, ondanks het feit dat deze aansprakelijkheid door de arbodienst contractueel was beperkt tot 800 euro. De rechter concludeerde dat de werkgever van een professionele arbodienst mag verwachten dat deze de regels van het UWV kent en als zodanig ook toepast. Dat dit niet gebeurde, was voor de rechter reden de arbodienst te veroordelen de werkgever volledig schadeloos te stellen.

Conclusie
Als werkgever bent en blijft u verantwoordelijk voor de re-integratie van uw werknemers bij langdurig verzuim. Uw arbodienst is hiervoor niet aansprakelijk. In dit geval heeft de rechter beslist dat de arbodienst wel aansprakelijk was voor de geleden schade, omdat duidelijk was geworden dat de arbodienst in zijn dienstverlening nalatig was geweest. 

bron: Alfa



« Terug naar het nieuwsoverzicht