In 2015 gaat op het gebied van het arbeidsrecht een hoop veranderen door de Wet Werk en Zekerheid. In dit artikel geeft hij uitleg over de proeftijd bij tijdelijke contracten.
Wet werk en zekerheid (WWZ)
De WWZ is door het kabinet aangenomen om de arbeidsmarkt te versoepelen. Het idee achter de wet is enerzijds om het eenvoudiger (lees: goedkoper) te maken om werknemers met een vast contract te ontslaan en anderzijds om werknemers met een tijdelijk contract meer bescherming te bieden. De wet wordt gefaseerd ingevoerd en de eerste veranderingen gelden al vanaf 1 januari 2015.
Proeftijd: huidige wet
De proeftijd is een snuffelperiode. Zowel de werkgever als de werknemer kan tijdens deze periode bekijken of de samenwerking bevalt. Bevalt dat niet, dan kunnen partijen per direct van elkaar af. Tijdens de proeftijd geldt ook geen opzegverbod. Dat betekent dat de werkgever in de proeftijd zelfs een zieke werknemer kan ontslaan. Slechts in bijzondere omstandigheden is een proeftijdontslag ongeldig (bijvoorbeeld als sprake is van discriminatie).
In de huidige wet geldt dat in ieder contract een proeftijd kan worden overeengekomen. De duur van de proeftijd is afhankelijk van de lengte van het contract.
De WWZ: geen proeftijd bij korte tijdelijke contracten
Een kortdurend tijdelijk contract brengt voor de werknemer veel onzekerheid met zich mee. De wetgever heeft het daarom als onwenselijk geacht dat die onzekerheid verder wordt vergroot door een proeftijdbeding. Als gevolg van de WWZ mag de werkgever daarom vanaf 1 januari 2015 geen proeftijd meer aangaan in contracten van zes maanden of korter. Doet de werkgever dat toch, dan is die proeftijd nietig (en dus niet geldig). Na 1 januari 2015 geldt dus:
Soort contract Overeengekomen periode Maximale proeftijd
• Tijdelijk contract gelijk of korter dan 6 maanden: geen proeftijd
• Tijdelijk contract > 6 maanden, < dan 2 jaar 1 maand
• Tijdelijk contract >2 jaar: 2 maanden
• Vast contract onbepaalde tijd 2 maanden
Tips
Voor contracten die u afsluit vanaf 1 januari 2015 dient de nieuwe wet in acht te worden genomen. Let op: datum ondertekenen contract bepaalt of oude/nieuwe regels gelden dus niet de ingangsdatum van het contract. In korte tijdelijke contracten die in dit jaar worden ondertekend mag dus nog een proeftijd worden overeengekomen.
- Sluit een zeer kort contract (bijvoorbeeld 1 of 2 maanden) als alternatief voor een proeftijd. Let op, dit contract geldt wel als het eerste tijdelijke contract voor de zogenoemde ‘ketenregeling’.
- Sluit een contract af voor langer dan 6 maanden, want dan is het wel mogelijk om proeftijd op te nemen. Let op: bij contracten langer dan 6 maanden geldt wel de aanzegplicht.
- Bij een tijdelijk contract zonder kalenderdatum (zoals een projectcontract of contract ter vervanging van zieke of zwangere werknemer) mag wel een proeftijd van één maand worden overeengekomen.
- Sluit geen half jaar contracten meer af (van precies 6 maanden). In die contracten mag namelijk geen proeftijd worden overeengekomen, maar deze contracten moeten wel worden aangezegd.