Het MKB krijgt tot 2020 te maken met flinke personeelstekorten, ondanks dat er door de huidige economische situatie relatief weinig schaarste is op de arbeidsmarkt. De tekorten zullen zich met name voordoen binnen de technische, medische, verzorgende en transportberoepen. Voor het totale bedrijfsleven gaat het om bijna 450 duizend banen, waarvan ongeveer 250 duizend in het MKB.
Daar tegenover staat een overschot van circa 320 duizend werkzoekenden, aan met name de onderkant van de arbeidsmarkt. Dit blijkt uit onderzoek van Panteia/EIM in het kader van het onderzoeksprogramma MKB en Ondernemerschap.
Groei werkgelegenheid
De werkgelegenheid in het bedrijfsleven zal in de periode tot 2020 beperkt toenemen. In het MKB wordt de werkgelegenheidsgroei voor een belangrijk deel veroorzaakt door de oprichting van nieuwe bedrijven.
Vervanging
De groei van werkgelegenheid concentreert zich vooral in de zorgsector. De vraag naar arbeid komt dan ook hoofdzakelijk door vervanging. Het belang van deze component van de totale vraag zal de komende jaren alleen maar toenemen. De vergrijzing speelt hierbij een belangrijke rol. In de periode 2010-2020 zullen ongeveer 1 miljoen werkenden met pensioen gaan. Met name in de landbouw, maar ook in de transportsector, de industrie en de zorg is het aandeel ouderen bovengemiddeld.
Bron: BC