Libra personeelsdiensten





pensioen

23 Mei 2018

Niet alleen de huidige pensioenen lopen gevaar, ook toekomstige pensioenen kunnen wel eens flink gekort gaan worden. Daarvoor waarschuwen pensioendeskundigen en toezichthouder De Nederlandsche Bank.

Het draait om de pensioenpremies die werkenden betalen. De premies zijn feitelijk te laag om de kosten van de toekomstige pensioenen te kunnen dekken. Om die reden beleggen de pensioenfondsen het premiegeld in de hoop dat ze uiteindelijk wel voldoende geld binnenhalen om de pensioenen te kunnen uitkeren. Deskundigen twijfelen of deze vlieger nog lang opgaat. De afgelopen jaren haalden de pensioenfondsen de beoogde rendementen niet, berekende De Nederlandsche Bank (DNB).

Deskundigen van Netspar, een kennisinstituut op pensioengebied, en het Centraal Planbureau wijzen op de risico's. Door te weinig premie te vragen, komen de fondsen op termijn geld tekort om de pensioenen uit te betalen, vrezen zij. Dat betekent dat de pensioenpot langzaam wordt leeggegeten. Toekomstig gepensioneerden die rekenen op het toegezegde pensioen kunnen dan van een koude kermis thuiskomen.

Oplossingen

Ook de huidige gepensioneerden kunnen daardoor problemen krijgen. Het tekort betekent dat er minder snel geïndexeerd kan worden. En dat tast de koopkracht van de pensioenen aan.

DNB en de deskundigen hebben twee oplossingen voor het probleem. Óf de premies gaan omhoog naar een kostendekkend niveau, óf pensioenfondsen beloven een minder hoog pensioen. Pensioenfondsen kunnen het probleem niet voor zich uit blijven schuiven, vindt DNB. Ze keren nu ook al meer pensioen uit dan er geld in de kas zit en alles bij elkaar is dat een te groot risico.

Consequenties

Ingrijpen in de premies heeft grote consequenties ,,Als de premie kostendekkend moet worden, betekent het een enorme verhoging. Dat is slecht voor de koopkracht van werkenden.''

De toekomstige pensioenen verlagen, is ook geen goed idee. Die korting kun je later - als het weer goed gaat - niet ongedaan maken. Dat betekent dat de rekening bij de werkenden wordt neergelegd. Zij betalen als het minder gaat, maar profiteren niet als het beter gaat.''

Bron: AD



« Terug naar het nieuwsoverzicht