Libra personeelsdiensten





Ouderschapsverlof

12 Februari 2015

Sinds januari van dit jaar zijn de voorwaarden om ouderschapsverlof op te nemen verruimd. Uw medewerkers mogen het verlof ook opdelen in perioden. Daardoor kunnen ze er gebruik van maken op het moment dat het hen goed uitkomt. Welke voorwaarden gelden er ook alweer voor het opnemen van ouderschapsverlof?

​Uw medewerkers hebben het recht ouderschapsverlof aan te vragen. Gedurende een tijdelijke periode werken ze dan minder en blijft meer tijd over voor de zorg voor kinderen. Het recht op ouderschapsverlof loopt totdat de kinderen acht jaar zijn. Recht op ouderschapsverlof geldt per kind.

Niet alleen de ouder, maar ook de verzorger van die kinderen heeft het recht ouderschapsverlof aan te vragen. Voorwaarde is wel dat die ouder of verzorger op hetzelfde adres woont als de kinderen. Ook de man die een kind erkend heeft valt onder de definitie van ouder. Is de werknemer partner of echtgenoot? Dan heeft hij of zij recht op twee dagen betaald kraamverlof (ook wel vaderschapsverlof genoemd). Daarnaast heeft hij of zij sinds 1 januari 2015 recht op aansluitend drie dagen (onbetaald) ouderschapsverlof.
 

Nu ook flexibel opneembaar

Het ouderschapsverlof bedraagt 26 maal de overeengekomen arbeidsduur per week. Medewerkers mogen sinds januari 2015 hun verlof flexibel opnemen. Ze kunnen dan bijvoorbeeld kiezen voor een langere periode of het verlof opdelen in (maximaal) zes perioden. Het is niet noodzakelijk dat de tijd daadwerkelijk wordt besteed aan de verzorging en opvoeding van de kinderen. Uw medewerker kan het verlof ook gebruiken om uit te rusten of een studie te gaan volgen.
 

De voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor ouderschapsverlof moet de werknemer:
•    het verlof minimaal twee maanden voor het ingangstijdstip aan de werkgever melden;
•    het verzoek op schrift stellen;
•    het aantal uren verlof per week aangeven;
•    de periode van het verlof vermelden;
•    aangeven wat de spreiding van het aantal uren over de week is.
 

Overhevelen verlof van oude naar nieuwe werkgever

Heeft u een medewerker die nog recht heeft op een restant aan ouderschapsverlof bij een vorige werkgever? Dan kan uw medewerker sinds 1 januari van dit jaar dit verlof ook bij u opnemen. Die vorige werkgever moet dan wel een verklaring aan de werknemer overleggen waarin dit op schrift staat.
 

Kunt u weigeren?

Ja, weigeren van ouderschapsverlof mag. Maar dat kunt u alleen doen als er 'zwaarwegende' redenen zijn. De belangen van werkgever en werknemer moeten in dat geval goed tegen elkaar worden afgewogen.

De fiscale ouderschapsverlofkorting is met ingang van 1 januari 2015 komen te vervallen.

Bron: Alfa



« Terug naar het nieuwsoverzicht