Libra personeelsdiensten





Ontgroening

2 Juli 2013
Komt er arbeidsmarktschaarste op de middellange termijn (2020) aan? Deze vraag staat centraal in een onderzoek van bureau Panteia. Het onderzoek richt zich op de grotere beroepsgroepen en richt zich vooral op het bedrijfsleven en is dus exclusief de sector overheid en onderwijs.

Volgens de UWV-spanningsindicator is de arbeidsmarkt zeer ruim. Maar de arbeidsmarkt in Nederland verandert langzaam maar zeker. Zowel de vraag naar nieuwe medewerkers als het aanbod van arbeid. In de komende jaren zullen meer mensen met pensioen gaan. De werkgever zal een deel van dit personeel vervangen. Tegelijkertijd zien we dat het aanbod van arbeid ook ouder wordt: men spreekt van dubbele ontgroening. Enerzijds zijn er minder jongeren als gevolg van lagere geboortecijfers uit de jaren tachtig en negentig. Anderzijds leren jongeren langer door.

Vervangingsvraag driemaal zo groot als de uitbreidingsvraag.

Het onderzoek gaat uit van een werkgelegenheidsgroei van zo’n 8% in 10 jaar tijd (gemiddeld 0,8% per jaar). Het onderzoeksinstituut ziet vooral groei in de zorg. Daarbovenop komt dan de vraag die de vervanging van het personeel dat de arbeidsmarkt verlaat met zich meebrengt. Deze vervangingsvraag (exclusief vervanging van personeel dat van baan wisselt c)) is voor de periode 2010-2020 berekend op 22% van de werkgelegenheid. De vervangingsvraag is dus ongeveer drie keer zoveel dan de vraag als gevolg van werkgelegenheidsgroei. Per sector verschilt het beeld.

Schaarste in sommige beroepen in 2020, maar geen algemene krapte.

Verschillen in vraag- en aanbodontwikkelingen worden zichtbaar in de overschotten en tekorten op de arbeidsmarkt. Als er bijvoorbeeld minder werkgelegenheid wordt verwacht in de industrie, maar het aanbod van arbeid daalt nog sneller, kan er toch krapte in de industrie ontstaan. Panteia verwacht aanzienlijke tekorten bij technische, transport-, (para)medische en verzorgende beroepen. Anderzijds ziende onderzoekers overschotten bij elementaire beroepen. Tekorten komen tot uiting in het ontstaan van moeilijk vervulbare vacatures en overschotten leiden tot meer werkzoekenden.

Bron: Prognose EIM



« Terug naar het nieuwsoverzicht