Als een werknemer besluit om ontslag te nemen, heeft u als werkgever een onderzoeksplicht. Dat betekent dat u goed moet controleren of de werknemer begrijpt wat de gevolgen van het ontslag zijn. Werknemers kunnen achteraf de onderzoeksplicht aanhalen om hun ontslag ongedaan te maken.
Een salarisadministrateur maakte ook van dit recht gebruik bij de kantonrechter in Almelo. De werkneemster had eerder een e-mail aan haar werkgever geschreven waarin ze aangaf geen plezier meer te hebben in het werk en dat dit ook haar privéleven beïnvloedde. Vervolgens ontving de werkgever schriftelijk haar ontslagbrief. Toen de werkgever in een gesprek vroeg of ze op haar beslissing terug wilde komen, gaf ze aan dit niet te willen. De werkgever ontving een maand later een brief van een advocaat waarin stond dat de vrouw overspannen was toen ze ontslag nam. Volgens de advocaat had de werkgever zich niet gehouden aan het principe van goed werkgeverschap uit artikel 7:611 Burgerlijk Wetboek. De werkgever had de werkneemster beter moeten informeren over de gevolgen en door moeten vragen naar de achtergrond van het ontslag.
De rechter vond dat de werkneemster in haar e-mail en in het gesprek duidelijk had gemaakt dat zij ontslag wilde nemen. Bovendien zorgde haar functie van salarisadministrateur ervoor dat ze precies wist wat de gevolgen van haar ontslag zouden zijn. Het ontslag werd dus niet ongedaan gemaakt.
Bron: Checklist Personeel