De zeven technologieën die volgens Dik Bijl ons leven gaan veranderen:
1. Humanoïde robots
Grote industriële robots in fabrieken kennen we al langer. De nieuwe en toekomstige generaties menselijke robots zijn breder inzetbaar, bijvoorbeeld als ouderverzorger, leraar of militair op het slagveld.
2. Zelfrijdende auto’s
Het begint met het vrachtvervoer, maar ook de eerste zelfrijdende personenauto’s zijn al in ontwikkeling. Ze zijn zuiniger en veel veiliger. Dus neemt de vraag naar brandstof en verzekeringen af. Volgens sommige onderzoekers leidt de zelfrijdende auto ook tot een overgang van autobezit naar autogebruik, waardoor het aantal auto’s op aarde wordt gedecimeerd.
3. Kunstmatige intelligentie
Computers worden steeds slimmer. IBM’s KI-systeem Watson wordt inmiddels ingezet als assistent van oncologen en andere artsen. En dat is pas het begin. Op termijn nemen KI-systemen al het kenniswerk over, denkt Bijl.
4. 3D-printen
De eerste gebouwen uit de 3D-printer zijn al in gebruik, net als auto’s die voor een groot deel uit 3D-geprinte materialen bestaan. Er wordt zelfs geëxperimenteerd met het 3D-printen van levend weefsel (bioprinten). In de toekomst zal on-demand fabricage steeds vaker massaproductie vervangen.
5. Synthetische biologie
Wetenschappers worden steeds beter in het knutselen met genen. Daardoor kunnen micro-organismen, zoals bacteriën en gisten, worden omgevormd tot minifabrieken die bijvoorbeeld biobrandstoffen of bioplastics produceren. Wellicht dat we in de toekomst ook grotere organismen kunnen ‘ombouwen’.
6. Nanotechnologie
Een nanometer is een miljardste meter. Er zijn al tal van praktische toepassingen voor materialen op nanoschaal, zoals waterafstotende kleding of zelfreinigende ramen. Nieuw zijn nanomachines: superkleine productie-eenheden op het niveau van moleculen. Het onderzoek staat nog in de kinderschoenen.
7. Genomische geneeskunde
Dit is een verzamelterm voor alle vormen van geneeskunde waarbij de medische behandeling wordt afgestemd op het genoom (de totale verzameling genen) van een individuele patiënt.