Deelnemers aan klassieke netwerkbijeenkomsten hebben een beperkte visie op netwerken en verspillen hun tijd met het zoeken naar afnemers; slechts drie procent van de deelnemers aan bijeenkomsten doet zaken met elkaar.
Uit recent onderzoek naar het nut en de effecten van netwerken is gebleken dat 84 procent van de bezoekers aan netwerkbijeenkomsten dat doet om nieuwe klanten te werven terwijl 75 procent van de ondervraagden specifiek aangeeft geen leveranciers te zoeken.
Zakelijke netwerken
Fysieke netwerken zijn nog steeds veruit de populairste vorm van netwerken terwijl het succes van virtuele netwerken als LinkedIn, Twitter en Xing aanzienlijk betere resultaten oplevert in de vorm van nieuwe klanten, uitwisseling van ideeën, open source vraagbaak en onderlinge hulpverlening. Bijna 30 procent van de deelnemers aan virtuele netwerken geeft aan leveranciers en klanten te hebben gevonden, maar zij gebruiken web 2.0 hoofdzakelijk voor de uitwisseling van informatie en het verbreden van het kennisgebied. Met name beslissers en beïnvloeders uit het MKB en ZZP'ers lijken baat te hebben bij virtuele contacten. Het is daarom opmerkelijk dat nog maar zes procent van zakelijk Nederland zich actief bezighoud met virtueel netwerken. Het alleen maar aanmaken van een profiel en achteroverleunen is zeker niet voldoende
Netwerkcongres
De discussie rond de oude en nieuwe manier van netwerken geeft duidelijk aan dat met name zakelijk Nederland op dit moment door de bomen het bos niet meer ziet. Waar de ene onderneming virtueel netwerken aanmoedigt, doet de andere haar best om dit te verhinderen. Om duidelijkheid te brengen in de voor- en nadelen van (virtueel) netwerken wordt op 27 november a.s. in Rotterdam/Ridderkerk het eerste Netwerkcongres gehouden. Dit congres wordt georganiseerd door De Netwerkmakelaar en negen experts op het gebied van (virtueel) netwerken, zoals o.a. Drs. Jos van Hezewijk (Je kent wie je bent), Lode Broekman, Martijn Aslander( Mr. Lifehacker), Drs. Patty Harpenau (het Geheim van The Secret) en Frank van Marwijk (Manipuleren kun je leren), geven hun visie op de toekomst van netwerken.