Tien lessen in Motiveren
1. Weet wat uw mensen beweegt
Zoek naar zaken die een werknemer persoonlijk motiveren. Kijk verder dan werk alleen. Een werknemer die zijn ontplooiing zoekt in zijn gezin, motiveert u niet door hem statusverhogende taken te geven die alle vrije tijd opslorpen.
2. Pak problemen direct aan
Het loopt niet lekker met die ene werknemer? Laat het probleem niet sudderen maar pak het meteen aan. Ga samen op zoek naar oorzaken én oplossingen.
3. Luister
Schenk aandacht aan de ideeën, wensen en problemen van uw werknemers.
4. Motiveer met meer dan geld
Geld als motivatie-instrument heeft een werkingsduur van zo’n zes weken. Wat écht motiveert zijn respect en waardering. Een compliment als iets goed gaat, uitbreiding van taken bij gebleken geschiktheid. Bijvoorbeeld.
5. Geef vertrouwen
Mensen bloeien op als ze zelfstandig kunnen werken. Geef vertrouwen, óók als u nog niet 100 procent zeker bent. Maak afspraken over einddoelen en houd de vinger aan de pols. Zo kweekt u zelfstandige én gemotiveerde medewerkers.
6. Betrek werknemers bij uw beleid
Vertel wat er speelt in uw bedrijf en vraag de mening van uw werknemers over het beleid of delen daarvan.
7. Stem uw stijl af op de werknemer
Delegeren, instrueren of juist volledig de vrije hand laten? Een effectief leider stemt zijn stijl af op het vermogen en de bereidheid van de medewerker om een specifieke taak uit te voeren.
8. Neem beoordelingsmomenten serieus
Schakel eventueel een extern adviseur in bij functioneringsgesprekken, beoordelingsgesprekken, functieomschrijvingen, enzovoort. Leg ook een dossier aan van ieder personeelslid en bewaar daarin onder andere de verslagen van die gesprekken.
9. Bied uitzicht op succes
Mensen werken het hardst als de kans om het doel te bereiken ongeveer 50 procent is. Dat stimuleert om net iets harder te lopen.
10. Zorg dat uw mensen trots zijn
Dat kan bijvoorbeeld door aansprekende bedrijfsnormen en –waarden te kiezen. Of geef werknemers de kans tijdens werktijd vrijwilligerswerk te doen waarbij ze hun kennis en vaardigheden in kunnen zetten voor een goed doel.
Bron: Brisk