Werknemers zijn niet alleen in geld geïnteresseerd. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het Karlsruhe Institute of Technology (KIT) en de Humboldt-Universität in Duitsland en de University Stavanger in Noorwegen bij een honderdveertigtal Duitse werknemers.
Opgemerkt wordt dat werknemers beter zullen presteren wanneer financiële beloningen gepaard gaan met verbale aanmoedigingen. De onderzoekers zeggen vooraf wel verondersteld te hebben dat er een interactie zou bestaan tussen vergoeding en motivering, maar geven toe dat het verband nog veel sterker was dan ze hadden durven vermoeden.
“Medewerkers kunnen op twee manieren worden gemotiveerd,” benadrukt onderzoeksleider Petra Nieken, professor economie aan het Karlsruhe Institute of Technology. “In eerste instantie kunnen financiële incentives, zoals bonussen of premies, worden voorzien. Daarnaast kan echter ook getracht worden de medewerkers met een verbale aanmoediging te motiveren."
Intrinsieke motivatie
"Het is echter de vraag op welke manier deze twee strategieën op elkaar inspelen en elkaar kunnen versterken of eventueel verzwakken. Uit het onderzoek bleek dat de combinatie van een prestatiegerichte bonus van 10 procent en positieve aanmoedigingen de prestatie met 10 procent verhoogde en het foutenniveau met 40 procent inperkte.”
“Vastgesteld werd dat verbale aanmoedigingen de prestatie echter alleen kunnen verbeteren wanneer tegelijkertijd ook een productie-gerelateerde bonus in het vooruitzicht wordt gesteld,” zegt Petra Nieken nog.
“Indien er daarentegen een financiële bonus wordt voorzien zonder daarbij ook een verbale aanmoeding te geven, bleek dat de kwaliteit van de prestatie achteruitging en er meer fouten werden gemaakt."
"Dit verlies aan intrinsieke motivatie kan vergeleken worden met kinderen die zonder externe beloning geen interesse meer tonen in het maken van tekeningen indien ze voordien voor die taken een financiële vergoeding hadden ontvangen.”