Onlangs heeft de kantonrechter te Groningen geoordeeld over de vraag of een werkgever met terugwerkende kracht alsnog inhoudingen op het loon mag toepassen in verband met privé-gebruik van de bedrijfsauto door de werknemer. Dit mocht namelijk niet en wel, op basis van strijdigheid met het beginsel van goed werkgeverschap.
Wat was er aan de hand? De werknemer had op basis van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd gedurende 1 jaar voor werkgever gewerkt als activiteitenbegeleider. De werknemer had tijdens het dienstverband de beschikking over een bestelauto van de werkgever. Schriftelijke afspraken waren hierover niet gemaakt en ook was de auto niet verwerkt in het salaris en de salarisstroken van de werknemer.
Bijtelling verrekend
Bij uitdiensttreding had de werkgever alsnog een bedrag van € 175,74 per maand bijgeteld en de verschuldigde loonbelasting met terugwerkende kracht verrekend en ingehouden. De werknemer was het hier niet mee eens en vorderde alsnog uitbetaling van zijn volledige loon.
Werknemer krijgt gelijk
De werknemer kreeg gelijk. De kantonrechter oordeelde dat op basis van goed werkgeverschap een werkgever slechts dan verrekening van de bijtelling met terugwerkende kracht mag verrichten (als te veel betaald loon), wanneer de werknemer bij het ter beschikking krijgen van de bestelauto uitdrukkelijk is gewezen op de toepasselijke voorwaarden en de consequenties daarvan en deze heeft kunnen overzien. In beginsel staat dus het goed werkgeverschap aan verrekening met het loon in de weg, tenzij hierover duidelijke afspraken zijn gemaakt met de werknemer.
Duidelijke afspraken vooraf nodig
Hieruit blijkt maar weer eens dat het altijd aanbeveling verdient om beleid en afspraken binnen de onderneming vast te leggen in personeelsreglementen en -handboeken, opdat werknemers weten wat er van hen verwacht wordt en opdat werkgevers hiernaar kunnen verwijzen om gemaakte afspraken te effectueren.