Bij zijn sollicitatie in 2006 overhandigde een werknemer zijn CV met daarin opgenomen dat hij een HEAO-diploma heeft. Op enig moment spit de nieuwe manager van de werknemer het CV door en komt tot de conclusie dat de werkenemer niet over een HEAO-diploma beschikt. Er worden ook nog andere onjuistheden ontdekt. De werkgever vraagt ontbinding van de arbeidsovereenkomst aan.
De werknemer werkte sinds 1 september 2006 bij de werkgever als projectmanager. Op enig moment krijgt hij een nieuwe manager. Deze vindt dat de werknemer onvoldoende functioneert en deelt dit ook mee. Na dit gesprek neemt de manager het CV van de werknemer grondig onder de loep en contsteert dat de werknemer niet over een HEAO-diploma beschikt. Tevens stuit hij op andere onduidelijkheden in het CV. Zo blijkt de werknemer geen eigen bedrijf te hebben geleid. Ook is te onrechte vermeld dat de werknemer als zelfstandige voor Philips zou hebben gewerkt, terwijl hij in loondienst werkte en de arbeidsovereenkomst al na 8 maanden werd ontbonden. Daarnaast doet hij zich op internet voor als een belangrijkere werknemer dan hij in werkelijkheid is en heeft hij een academische graad verzonnen.
De werkgever verzoekt de kantonrechter de arbeidsovereenkomst te ontbinden wegens gewichtige redenen. Primair omdat de werknemer zich zodanig heeft gedragen dat dit een dringende reden voor ontslag op staande voet als bedoeld in artikel 7:677 BW heeft opgeleverd. Subsidiair wegens een verandering in omstandigheden van zodanige aard dat de arbeidsovereenkomst billijkheidshalve dadelijk behoort te eindigen.
De werknemer betwist dat er redenen zijn de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Hij erkent dat hij ten onrechte heeft vermeld dat hij een HEAO-diploma heeft, maar dat hij zeer wel in staat is op dat niveau te functioneren. En dat was de eis die de werkgever in de advertentie heeft gesteld. Ten aanzien van de overige onduidelijkheden in het CV voert de werknemer aan dat hij zich niet heeft gerealiseerd dat hij daarmee verwarring heeft veroorzaakt.Het disfunctioneren van de werknemer acht de kantonrechter onvoldoende onderbouwd.
De kantonrechter Amsterdam oordeelt echter op 15 september 2008 dat het een werkgever te allen tijde vrij staat om een CV aan een nader onderzoek te onderwerpen en aan het ontdekken van onjuistheden consequenties te verbinden. Een CV moet correct zijn. Onjuistheden zijn verwijtbaar aan de werknemer.
Zeker op het niveau waarop de werknemer was aangesteld, is het onontkoombaar dat door ontdekking van dergelijke onjuistheden onherstelbare schade wordt toegebracht aan de basis van de samenwerking.
De kantonrechter ontbindt de arbeidsovereenkomst wegens een dringende reden. Hierbij komt de werknemer niet in aanmerking voor een vergoeding.
Bron: Kantonrechter Amsterdam 15 september 2008. Gids voor Personeelsmanagement 2009.
Belangstelling? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie via 06 518 20 370