Het Lenteakkoord
Het akkoord is recent getekend en opgesteld door vijf partijen; VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie. Dit akkoord was noodzakelijk om het Nederlands Stabiliteitsprogramma 2012 naar de Europese Commissie te kunnen verzenden.
Hoewel de geplande maatregelen al redelijk vergaand zijn ‘uitonderhandeld’, blijft het altijd afwachten hoe dergelijke maatregelen uiteindelijk worden omgezet in feitelijke wetsvoorstellen. Afhankelijk hiervan zullen de exacte gevolgen in beeld kunnen worden gebracht. Deze concrete wetsvoorstellen worden overigens wel op zeer korte termijn verwacht.
In grote lijnen de belangrijkste geplande maatregelen:
BTW
Het algemene BTW-tarief wordt per 1 oktober 2012 verhoogd van 19% naar 21%. Het verlaagde tarief blijft 6%. De toepassing van het nieuwe tarief is afhankelijk van het moment van de prestatie (dienstverlening of levering). Bij prestaties rondom de te verwachten wijzigingsdatum kan een goede planning inzake het moment van leveren of factureren dus noodzakelijk en zinvol zijn!
Woningmarkt
Ter stimulatie van de woningmarkt zal de tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting voor woningen van 6% naar 2% in stand worden gehouden. De verlaging zou oorspronkelijk maar een jaar van kracht zijn, maar de tijdelijke regeling zal dus worden verlengd.
Vanaf 2013 heb je bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek alleen nog recht op hypotheekrenteaftrek als er ook wordt afgelost. Voor bestaande gevallen verandert er voorlopig niets. De hoogte van de hypotheek bedraagt maximaal de waarde van het huis. Voor starters zal nog een overgangsregeling gaan gelden.
Pensioenleeftijd
De verhoging van de pensioenleeftijd zal stapsgewijs gaan; te beginnen met één maand per jaar vanaf 2013. Na 3 jaar wordt dit verhoogd tot een stijging van 2 maanden per jaar. In 2019 ligt de AOW-leeftijd dan op 66 jaar en in 2023 op 67 jaar. Vanaf 2014 zal de pensioenleeftijd voor aanvullend pensioen al worden verhoogd naar 67 jaar.
Accijnzen
De accijnzen op tabak, alcohol en frisdranken worden aanzienlijk verhoogd. Zo zal een pakje sigaretten 35 cent duurder worden en een pakje shag zelfs 60 cent. De belastingheffing over sterke drank gaat 6% omhoog, op bier 10% en op wijn 15%.
Werkgevers, werknemers en ondernemers
Vanaf 2013 geldt een lagere inkomstenbelastingheffing voor de werkenden met lagere inkomens. De eerste en tweede tariefschijf zullen 0,4 procentpunt dalen.
Daarnaast zal er in 2013 een eenmalige crisisheffing van 16% voor werkgevers worden toegepast op de salarissen boven 150.000 euro en zal een verhoging van de heffing op de vertrekbonussen boven 531.000 euro gaan gelden van 75%.
De onbelaste reiskostenvergoeding voor werknemers zal worden afgeschaft. Ook het woon-werkverkeer voor auto’s van de zaak zullen worden belast. De werknemers of ondernemers die nu minder dan 500 kilometer per jaar privé rijden en geen bijtelling hoeven te doen, zullen naar verwachting nu ook onder de heffing gaan vallen.
Diversen
- De voorgestelde eigen bijdrage van 15 euro voor de kinderopvang is (voorlopig) van de baan.
- Het eigen risico voor de zorg wordt verhoogd naar 350 euro. Daarnaast zal de rollator uit het basispakket worden gehaald en gaat een eigen bijdrage van 25% gelden voor hoortoestellen.
- De ambtenaren zullen twee jaar lang geen salarisverhoging krijgen. Een uitzondering hierop is het zorgpersoneel.
- De bezuinigingen op het passend onderwijs en persoonsgebonden budget gaan (grotendeels) niet door en er zal niet worden bezuinigd op ontwikkelingssamenwerking.
- Gemeenten en provincies zullen hun banktegoeden ter beschikking moeten stellen aan de overheid in plaats van aan banken;
- Voetbalclubs gaan zelf meebetalen aan de inzet van politie bij wedstrijden;
- De dierenpolitie als aparte eenheid wordt weer geschrapt.
Hoewel de oppositie en de verschillende vakbonden en belangenorganisaties zich nu al kritisch uitspreken over de uitgelekte plannen uit het akkoord, zullen de plannen naar verwachting niet veel meer wijzigen. Hoe de exacte uitwerking zal zijn, is pas duidelijk als er concreet wetsvoorstellen worden ingediend en aangenomen door de Tweede en Eerste Kamer.
Bron: Alfa