UTRECHT - Het rekenmodel dat kantonrechters hanteren voor de toekenning van vergoedingen bij de ontbinding van arbeidsovereenkomsten wordt aangepast. Dit heeft de Kring van Kantonrechters donderdag in Utrecht besloten. Volgens de kantonrechters was de uit 1996 stammende formule toe aan een 'update'.
De belangrijkste wijzigingen behelzen een andere berekening van de dienstjaren, meer aandacht voor de arbeidsmarktpositie van werknemers en de financiële positie van de werkgever, en maatwerk voor werknemers die in het zicht van pensionering zijn.
Volgens de huidige formule wordt de vergoeding berekend door het aantal dienstjaren te vermenigvuldigen met het bruto maandsalaris en met een factor waarin de bijzondere omstandigheden van het geval zijn uitgedrukt in een cijfer. Daarbij tellen de dienstjaren tot de leeftijd van 40 jaar voor één maandsalaris, van 40 tot 50 jaar voor 1,5 en vanaf 50 jaar voor twee.
De kantonrechters willen dit voor de toekomst verfijnen, waarbij de dienstjaren tot 35 jaar tellen voor 0,5, van 35 tot 45 jaar voor één, van 45 tot 55 jaar voor 1,5 en vanaf 55 jaar voor twee maandsalarissen. Daarmee willen ze aansluiting zoeken bij de verbeterde arbeidsmarktpositie van jongeren, maar met behoud van bescherming van de oudere werknemer.
Verder willen de kantonrechters meer aandacht geven aan bijzondere omstandigheden die nu soms onderbelicht blijven, zoals de arbeidsmarktpositie van werknemers en de financiële positie van de werkgever.
Een werknemer die door zijn werkgever in staat is gesteld door cursussen zijn kennis bij te houden en uit te breiden, heeft een steviger positie op de arbeidsmarkt en heeft volgens de kantonrechters minder financiële bescherming nodig dan andere collega's.
En werknemers die werkzaam zijn in een branche met een groot gebrek aan personeel, heeft volgens de rechters minder bescherming nodig dan een werknemer in een sector waarin veel werkloosheid heerst.
De FNV is ontevreden over de wijziging. ,,De onzekerheid onder werknemers is door het economische klimaat al zeer groot, daar komt nu ook nog eens een versobering van de ontslagvergoeding bij'', zegt FNV-bestuurder Wilna Wind. Volgens Nederlands grootste vakcentrale is het ook een illusie te denken dat de wijzigingen veel zullen bijdragen aan een beter werkende arbeidsmarkt. Wind verwacht dat het lastiger wordt arbeidsovereenkomsten te ontbinden. Ook voorspelt zij onrust in de bedrijven.
De werkgevers zijn ,,voorzichtig positief'', zoals een woordvoerder van VNO-NCW het uitdrukt. Ontslag wordt goedkoper, stellen ze vast. De werkgevers zien de wijziging in het licht van de beperking van de ontslagvergoeding voor topinkomens. Dit najaar kwamen de partijen overeen dat werknemers die meer verdienen dan 75.000 euro per jaar niet meer dan een jaarsalaris meekrijgen.
Bron: ANP