Als u (regelmatig) arbeidskrachten inleent, loopt u risico’s. Zeker als u geen rekening houdt met de gewijzigde regelgeving per juli 2012. De Belastingdienst en de Arbeidsinspectie kijken mee!
Een belangrijk risico is de inlenersaansprakelijkheid. De Belastingdienst kan immers bij u aankloppen als het uitzendbureau de verplichte loonheffingen en omzetbelasting niet betaalt. U kunt de financiële gevolgen daarvan beperken door een deel van het factuurbedrag te storten op de G-rekening van de uitlener. Ondanks die storting kan de fiscus u toch aansprakelijk stellen. Dit is het geval als achteraf blijkt dat het uitzendbureau meer loonheffingen of omzetbelasting verschuldigd is, dan het bedrag dat u op zijn G-rekening heeft gestort. Onder bepaalde voorwaarden kunt u zich daarvan echter vrijwaren. De fiscus bereikte onlangs een akkoord met de uitzendbranche over een wijziging van de inlenersaansprakelijkheid vanaf 1 juli 2012.
Voorwaarden
Voor vrijwaring gelden de volgende voorwaarden:
• De uitzendonderneming waarvan u arbeidskrachten inleent, moet opgenomen zijn in het register van de Stichting Normering Arbeid (SNA).
• U stort 25 procent van het factuurbedrag (inclusief omzetbelasting) op de G-rekening van de SNA-geregistreerde uitzendonderneming. Als op de omzetbelasting de verleggingsregeling van toepassing is, stort u 20 procent van het factuurbedrag.
• De betaling op de G-rekening moet voldoen aan enkele voorwaarden. Desgewenst kunnen wij u daarover nader informeren. Bij betaling vermeldt u het factuurnummer en, voor zover van toepassing, ook de andere identificatiegegevens van de factuur.
• U heeft uw administratie zodanig ingericht dat de gegevens over de inlening, de manurenadministratie en de betalingen direct kunnen worden teruggevonden.
• U kunt de identiteit van de ingeleende werknemer aantonen. Voor zover van toepassing kunt u bovendien aantonen dat de ingeleende werknemer over een geldige verblijfs- of tewerkstellingsvergunning beschikt.
Registratie uitzendbureaus verplicht
De overheid wil malafide uitzendbureaus aanpakken en stelt daarom per 1 juli 2012 een registratieplicht in. Dit betekent dat uitzendbureaus zich als zodanig moeten inschrijven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. De registratieplicht geldt voor iedereen die als uitlener arbeidskrachten ter beschikking stelt aan een inlener.
De Arbeidsinspectie legt een forse boete op als een uitzendbureau werkt zonder registratie. Deze bedraagt minimaal 12.000 euro per individueel geval. Ook als inlener krijgt u een boete als u personeel inhuurt bij een uitlener die niet in het handelsregister is ingeschreven. U bent namelijk verplicht te controleren of een uitlener geregistreerd is bij de Kamer van Koophandel.
Bron: Alfa