Belasting op arbeid
• De belasting op arbeid wordt met 5 miljard euro verlaagd.
• De ouderenkorting gaat eenmalig omhoog.
• De tweede en derde belastingschijf gaan met 2 procentpunt omlaag en het hoogste tarief van 52 procent schuift op naar een hoger inkomen.
Beide maatregelen kosten in totaal 900 miljoen euro. De maatregelen moeten 35.000 banen opleveren
Het kindgebondenbudget wordt vanaf het tweede kind verhoogd.
Van de belastingverlaging profiteren werkenden met een laag inkomen het meest. Gemiddeld genomen gaan mensen met een baan er 2,6% op vooruit, dat is al snel 750 euro netto per jaar aldus Minister Asscher en staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Loonkosten
Om ervoor te zorgen dat mensen met laagbetaald werk meer kans maken om aangenomen te worden, komt er vanaf 2017 een financiële bijdrage voor werkgevers, een lage inkomensvoordeel (LIV). Werkgevers krijgen dit zodat de loonkosten laag blijven zonder dat de werknemer salaris inlevert. Hierdoor wordt het voor werkgevers financieel aantrekkelijker om mensen met een laag inkomen aan te nemen aldus minister Asscher.
Ouderschapsverlof
Kersverse vaders kunnen vanaf 2017 langer bij hun pasgeboren kind zijn. Het aantal verlofdagen wordt vanaf dat jaar uitgebreid naar vijf dagen. De verlenging van het verlof kost de overheid 75 miljoen euro per jaar.
Ondernemers
Startende bedrijven kunnen rekenen op € 155 miljoen extra, zodat het MKB kredietmogelijkheden kan uitbreiden.
Daarnaast worden de twee belangrijkste fiscale regelingen om onderzoek en ontwikkeling te stimuleren in 2016 samengevoegd. Het gaat hier om De Research en Development Aftrek (RDA) en de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO). Het kabinet wil hiermee de regeling effectiever maken en de aanvraagprocedure eenvoudiger maken. Het budget wordt in 2016 verhoogd met 100 miljoen en vanaf 2017 met 115 miljoen euro.
Participatiewet
Er komt 100 miljoen extra beschikbaar voor kwetsbare mensen. Er wordt bijvoorbeeld geïnvesteerd in het maken van beschutte werkplekken.
Kinderopvang
Voor de kinderopvangtoeslag komt 300 miljoen beschikbaar, om jonge ouders te stimuleren om te gaan werken. Er komt ook extra peuteropvang. Twee dagdelen opvang voor alle peuters. Deze maatregelen kosten 60 miljoen euro.
Zorg
In de zorg komt er 210 miljoen euro beschikbaar om de zorg in verpleeghuizen te verbeteren. Daarnaast komt er 100 miljoen beschikbaar voor de opleiding van personeel in verpleeghuizen.
Koopkracht werkenden
De koopkracht voor werkenden stijgt meer, namelijk met een gemiddelde van 2,6 procent. Uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden gaan er met 0,2 procent op vooruit.