Bedrijfsrecherchebureau Cataphora stelde een lijst op van zeven soorten fraudeurs en hun motivatie.
1. De streber
Iedereen maakt graag indruk op anderen, maar deze fraudeur wil zo wanhopig graag erkenning dat hij tot alles in staat is. Denk aan Bernie Madoff die een aantal van de grootste spelers in de financiële wereld en entertainmentindustrie ervan overtuigde met hem in zee te gaan. Uiteraard waren veel van zijn slachtoffers ook strebers.
2. De boze werknemer
Werknemers die een promotie mislopen of opgezadeld worden met meer werk zonder er meer voor betaald te krijgen, zinnen soms op wraak. Vaak gaan ze niet over tot diefstal maar proberen ze de reputatie van een collega of de onderneming te schaden, bijvoorbeeld door vertrouwelijke informatie uit te laten lekken of slecht nieuws te verspreiden. Probeer dergelijk passief-agressief gedrag bij medewerkers te ontdekken. Ga na waarom ze boos zijn en hoe u hun frustratie kunt verhelpen.
3. De grenszoeker
Sommige mensen kunnen een uitdaging simpelweg niet weerstaan. Als u roept dat uw server niet te hacken is, reken er maar op dat ze er alles aan zullen doen om uw ongelijk te bewijzen. Het gaat hem of haar niet om het geld, hoewel het u een berg kan kosten als u een compleet nieuw beveiligingssysteem moet installeren. Bekend voorbeeld is Jonathan James die op zijn zestiende inbrak op de server van de Defense Threat Reduction Agency, onderdeel van het Amerikaanse ministerie van Defensie. Hierdoor was de NASA gedwongen alle computers drie weken lang af te sluiten om het lek te dichten. James beschouwde het als een spelletje, vond het leuk om te kijken hoever hij had kunnen gaan.
4. De wannabe
Deze fraudeur hunkert naar het respect van zijn collega’s om zijn eigen ego te voeden of om een promotie in de wacht te slepen. Wannabe’s zijn de types die plagiaat plegen of wachtwoorden stelen. Een bekend voorbeeld is Jérôme Kerviel van de Société Générale. Toen hij gepakt werd, stelde hij dat hij de miljoenen die hij achterover gedrukt had niet wilde stelen, maar indruk wilde maken op zijn bazen en een loonsverhoging wilde.
5. De spanningzoeker
Denk Thomas Crown – dit is het type dat zich zo enorm verveelt dat hij tot alles in staat is om een beetje spanning te creëren. Het gevaar van de spanningzoeker is dat hij steeds groter risico’s nodig heeft om dezelfde kick te ervaren.
6. De overlever
Dit zijn vaak oudere werknemers of managers die denken dat ze ongemerkt kunnen frauderen omdat ze ervan uit gaan dat ze de tekorten aan kunnen vullen voor iemand ze ontdekt. Jeffrey Skilling, voormalig CEO van Enron is het bekendste voorbeeld van dit type. Overlevers zien hun acties niet als fraude maar als een noodzakelijk kwaad om te overleven. De meesten vinden zichzelf volkomen eerlijk, ze zijn immers echt van plan alles terug te betalen en/of te herstellen.
7. De Gordon Gekko
Dit type is afgeleid van het karakter van Michael Douglas in de film ‘Wall Street’. Je herkent hem van kilometers afstand en hij laat zich maar door een ding leiden: hebzucht. De Gordon Gekko leeft vaak ver boven zijn stand en heeft waarschijnlijk grote financiële problemen.