Libra personeelsdiensten





Fiscalist?

19 Oktober 2015

De goedbedoelde kennisoverdracht van de ondernemende oom, de vriend tijdens een avond aan de bar of de zwager die ooit het vak ondernemingsrecht heeft gevolgd, zorgt ervoor dat wij dagelijks worden gebeld door mensen met kennis van zaken.  Ze weten namelijk dat ze hun eenmanszaak of onderneming vanaf bedrag X beter kunnen omzetten in een BV.  Iedereen mag zichzelf de titel ‘fiscalist’ geven en die wildgroei aan financieel adviseurs zorgt ervoor dat we druk zijn om veel mensen van een andere waarheid te overtuigen.

Omslagpunt
Er wordt vaak vanuit gegaan dat er een vastgesteld bedrag hangt aan het omslagpunt wanneer het fiscaal aantrekkelijker is om een eenmanszaak om te zetten in een BV. Dit omslagpunt is het moment waarop je in de BV meer geld onderaan de streep overhoudt dan in de eenmanszaak. Helaas laat dit moment zich niet bepalen door een vast bedrag. Wij komen veel verschillende situaties tegen, met allemaal een andere uitkomst.

ZZP-er met een eenmanszaak
Een situatie die zich laatst voordeed was een ZZP-consultant met, zoals de meeste ZZP-ers, een eenmanszaak. De overweging daarvoor zijn natuurlijk de drie aftrekposten waar een ZZP-er met een eenmanszaak recht op heeft: de zelfstandigenaftrek, de MKB-winstvrijstelling en in het geval van startende ondernemers, de startersaftrek.  Deze ZZP-consultant had een opdracht voor de duur van één jaar bij een bank. Door gebruik te kunnen maken van zijn aftrekposten dacht de ZZP-er onderaan de streep veel meer over te houden dan een personeelslid met dezelfde werkzaamheden. Echter, en hier gaat het vaak mis, ZZP-ers zijn niet automatisch gekwalificeerd voor ondernemerschap in fiscale zin. Er zijn namelijk een aantal eisen die de Belastingdienst hanteert om vast te stellen of de ZZP-er ook zich fiscaal mag uitgeven als ondernemer. Denk aan de 1225 urencriterium, maar ook het hebben van minimaal drie verschillende opdrachtgevers en niet meer dan 70% van de inkomsten factureren aan dezelfde opdrachtgever, zijn voorwaarden waar een ondernemer aan moet voldoen. Bij deze 2 laatste criteria ging het voor deze ZZP-er mis. Naheffingen en boetes kunnen hier het gevolg van zijn.

In dit geval raden we dan ook aan om een BV op te richten. Deze ZZP-er houdt weliswaar minder over onder aan de streep, maar hiermee voorkomt hij naheffingen en boetes achteraf wegens het niet voldoen aan het ondernemerscriterium. De BV is dan degene die de opdrachten verricht in plaats van de ZZP-er op persoonlijke titel (via de eenmanszaak). Een ander bijkomend voordeel is dat, mocht het mis gaan en de ZZP-er wordt aangeklaagd door een opdrachtgever, niet hij, maar de BV aansprakelijk is voor eventuele claims of een faillissement.

Belastingdruk op inkomsten
Eén van de meest voorkomende situaties, is de situatie waar de onderneming een hoge omzet heeft. Het lijkt dan het voordeligst om zoveel mogelijk inkomsten via de dividendroute van een BV uit te keren. Hier is de belastingdruk nooit hoger dan 40-43,25%. Vaak wordt echter vergeten dat de ondernemer zichzelf in een BV een salaris moet uitkeren. Dit salaris is net als bij elke andere Nederlander maximaal 52% belast. Er is dus een verschil van 10% met de dividendroute. De inkomsten van een ondernemer in de BV kunnen zodoende uit 2 componenten bestaan, loon en dividend. Door deze bij elkaar op te tellen kan de gemiddelde belastingdruk worden gemeten.

In de eenmanszaak vallen alle inkomsten direct in de inkomstenbelasting. Deze is ook maximaal 52%. In de eenmanszaak zijn er echter aftrekposten waardoor het belastbare inkomen lager is dan wat er is verdiend. De belastingdruk moet dus worden gemeten nadat de aftrekposten zijn toegepast. Wat fiscaal voordeliger is blijkt dus een situatie gebonden rekensom, in plaats van een vastgesteld bedrag.

De wijsheid in pacht
Onder de talloze fiscaal adviseurs wil ik niet beweren dat ik de ultieme wijsheid in pacht hebben, maar ik durf wel te stellen dat het omslagpunt ‘bedrag X’ niet bestaat. Daarnaast sluit ik me graag aan bij het de visie van oud-minister Willem Vermeend in een eerder gesprek met dit ondernemersplatform: "De meeste starters nemen geen fiscalist in de arm. Ze beginnen een eenmanszaak of een flex-bv, en kijken niet naar de alternatieven. Ze kijken naar de financiën, maar oriënteren zich niet fiscaal. In het buitenland gebeurt dat wel. Daar krijgen ze het mee in het onderwijs. In de VS, in Finland, in Duitsland. In Nederland is het onderwijs niet ondernemend genoeg. Het loopt totaal achter." Laat zijn advies nu ook mijn advies zijn: denk je bedrijf fiscaal goed door voor je begint.

Bron: de ondernemer



« Terug naar het nieuwsoverzicht