Is het oprichten van een BV voor de zzp’er een oplossing voor situaties waarbij de arbeidsrelatie met de opdrachtgever de kwalificatie arbeidsovereenkomst kan krijgen?
Loon, arbeid & gezag
Nog steeds denken veel mensen dat je vanuit je eigen BV kan werken voor opdrachtgevers zonder dat er dan sprake kan zijn van een arbeidsovereenkomst met die opdrachtgever. Men geeft dan aan dat er sprake is van een overeenkomst tussen de BV en de opdrachtgever die zou kwalificeren als zakelijke overeenkomst.
Niets is minder waar.
Voor het Burgerlijk Wetboek moet in de feitelijke werksituatie worden gekeken of daar sprake is van een arbeidsovereenkomst. In deze situatie wordt er gekeken of de drie elementen die ervoor zorgen dat er een arbeidsovereenkomst tot stand komt aanwezig zijn.
Volgens vaste jurisprudentie zijn voor de aanwezigheid van een arbeidsovereenkomst de volgende elementen van belang:
- Arbeid: de opdrachtnemer is verplicht de arbeid persoonlijk te verrichten;
- Loon: de opdrachtgever is verplicht tot betaling van loon;
- Gezag: er is sprake van leiding en/of toezicht door de opdrachtgever.
Persoonlijke BV
In de door de Belastingdienst en het UWV gezamenlijk opgestelde Beleidsregels beoordeling dienstbetrekking, wordt aangegeven dat de bestuurder voor de werkzaamheden binnen de eigen BV als DGA wordt gezien en niet als werknemer van de BV. Ook indien iemand een BV heeft blijven dus de bovengenoemde elementen van een mogelijke arbeidsovereenkomst van kracht.
Wanneer de directeur van een persoonlijke BV om zijn persoonlijke kennis en kunde wordt ingehuurd door “derde-opdrachtgevers”, kan er sprake zijn van een verzekeringsplichtige arbeidsverhouding (arbeidsovereenkomst). Bijvoorbeeld als er nadrukkelijk onder leiding en toezicht van de opdrachtgever wordt gewerkt en de opdracht langere tijd loopt. Op het moment dat de Belastingdienst of een rechter gaat uitzoeken of er sprake is van een arbeidsovereenkomst dan wordt er gekeken naar natuurlijke personen. De opdrachtgever geeft een natuurlijk persoon de opdracht om persoonlijke arbeid te verrichten. Een arbeidsovereenkomst ontstaat van rechtswege met een natuurlijk personen, dus niet met een B.V..
Daarbij wordt voor de toepassing van de werknemersverzekeringen aan het bestaan van een houdstervennootschap (personal holding) of een management-BV weinig betekenis toe, indien voldoende duidelijk is dat de DGA van die vennootschap geacht wordt persoonlijk arbeid te verrichten voor degene waarvoor de overeengekomen (management-)taak wordt vervuld.
Kortom: met een eigen BV kunt u derhalve de regels van het arbeidsrecht en de sociale verzekeringswetgeving niet ontlopen. Ook niet de nieuwe Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties. Waarbij opgemerkt dat wanneer u veel verschillende opdrachten en opdrachtgevers heeft, en u dus ‘evident ondernemer’ bent, zoals Staatssecretaris Wiebes dat formuleert, wij er van uit gaan dat er dan geen discussie zal zijn of er mogelijk een arbeidsovereenkomst is tussen u en een van uw opdrachtgevers. Een BV of niet.
Bron: zipconomy.nl