Libra personeelsdiensten





eerste hulp bij ontslag

10 Mei 2011

1. Blijf actief. Wie geen reden heeft om ’s ochtends de deur uit te gaan, wordt na verloop van tijd passiever. Kruip niet om 09.00u al voor de tv maar blijf in beweging.

Hou de regelmaat van opstaan, eten en slapen vast. Geef ook verder structuur aan uw dag; spreek bijvoorbeeld met uzelf af dat u ’s ochtends gaat sporten en ‘s middags vacatures gaat zoeken.
 
2. Wees mild voor uzelf. U hebt niet voor deze situatie gekozen, dus er is geen reden om uzelf verwijten te maken of uzelf als een mislukking te zien. Bovendien: u bent - zeker in deze tijden – niet de enige die zoiets overkomt.
 
3. Zoek gezelschap. Met het wegvallen van collega’s verdwijnen er ook sociale contacten. Bovendien gaan veel mensen uit schaamte over hun ontslag anderen uit de weg. Het is beter te praten over hoe u zich voelt. Wie zich gesteund weet, komt er sneller weer bovenop.
 
4. Neem de tijd. Direct een nieuwe baan aannemen zonder eerst een goede afweging te maken, is onverstandig. Gun uzelf de tijd om uw ontslag te verwerken en na te denken over wat u wilt, wat u kunt en waar u graag zou willen werken.
 
5. Blijf realistisch. Probeer intussen wel te accepteren dat u waarschijnlijk niet direct uw droombaan zult vinden. Misschien is het nodig om uw eisen hier en daar bij te stellen: wees bijvoorbeeld bereid om wat verder te reizen. Maar neem niet te snel genoegen met een baan onder uw niveau. Dat heeft een negatief effect op de rest van uw carrière.
 
6. Zie de positieve kanten. Wilde u altijd al meer tijd besteden aan de kinderen, of eindelijk eens de badkamer schilderen? Dit is uw kans! U kunt best iets compleet anders gaan doen of een tijdje iets minder verdienen. Als u maar het idee hebt dat wat u doet, zinvol is.
 
Voor persoonlijk advies en coaching, bijvoorbeeld na ontslag, kunt u bij ons terecht.


« Terug naar het nieuwsoverzicht