In een ontslagzaak is een goed opgebouwd dossier belangrijk. Onder het nieuwe ontslagrecht, dat per 1 juli 2015 in werking treedt, beslist de kantonrechter op basis van het dossier over de vraag of ontslag is toegestaan. Ook bij een schikking staat de werkgever sterker met een goed dossier.
Veel ondernemers zitten met hun handen in het haar als een medewerker disfunctioneert. Ze durven vaak niet duidelijk hun kritiek te uiten, en zijn onvoldoende doordrongen van de noodzaak van een goede dossieropbouw. Het gevolg daarvan is dat als het aankomt op ontslag, de werkgever niet sterk staat bij de rechter. Volgens het nieuwe ontslagrecht geeft de rechter alleen nog toestemming voor ontslag als de werkgever een overtuigend dossier heeft opgebouwd, waaruit onder meer duidelijk blijkt dat de werknemer onvoldoende functioneert en dat de werkgever zich heeft ingespannen om daar wat aan te doen.
Goed dossier, functieomschrijvingen en verplichte scholing....
Een goed dossier is voortaan cruciaal om afscheid te kunnen nemen van een disfunctionerende medewerker. Werkgevers moeten daarom stappen gaan zetten om ervoor te zorgen dat er structureel aandacht is voor dossieropbouw. Ook moeten bijvoorbeeld duidelijke functieomschrijvingen aanwezig zijn en is het op korte termijn ook verplicht om scholing aan te bieden als dat nodig is om te kunnen blijven functioneren. Als werkgevers pas met dossieropbouw beginnen als ze direct van een werknemer af willen, dan zijn ze te laat."