Een ex-werknemer dacht vast te zitten aan zijn concurrentiebeding en stapte naar de kantonrechter om deze buiten werking te stellen. De vordering werd echter afgewezen. Er bleek sowieso geen sprake te zijn van een geldend concurrentiebeding.
De werknemer trad op 8 december 2003 in dienst bij de werkgever. Hij tekende toen een concurrentiebeding, waaraan hij twee jaren na uit dienst treden gebonden zou blijven. In eerste instantie was de werknemer voor zes maanden in dienst getreden, deze arbeidsovereenkomst werd telkens stilzwijgend verlengd.
Schriftelijkheidsvereiste
Een concurrentiebeding moet voldoen aan het schriftelijkheidsvereiste. Gebeurt de verlenging van een (schriftelijk overeengekomen) arbeidsovereenkomst stilzwijgend, dan wordt per definitie niet opnieuw het concurrentiebeding schriftelijk vastgelegd.
Let dus goed op! Als er in de eerste (of daarop volgende) arbeidsovereenkomst een concurrentiebeding is overeengekomen, dient de arbeidsovereenkomst schriftelijk te worden verlengd. Verwijs daarbij ook extra naar het geldende concurrentiebeding.
Ook als er een functiewijziging plaats vindt is het verstandig om opnieuw een concurrentiebeding op te nemen voor deze nieuwe specifieke functie.
NB: rechters nemen hier regelmatig een ander standpunt in. Het is daarom verstandig om een concurrentiebeding schriftelijk vast te leggen en dit ook te herhalen bij een verlenging dan wel functiewijziging. Het is ook verstandig om bij een functiewijziging te controleren of het concurrentiebeding niet moet worden aangepast.
Bron: Alfa