Bij een pensioenregeling maken werkgever en werknemer samen afspraken over hoe het pensioen geregeld is, wat de voorwaarden zijn en wie wat doet. Maar het is best ingewikkeld. Daarom een checklist voor u en uw werknemers.
Werknemer en werkgever
De meeste ondernemers regelen het pensioen niet voor zichzelf. Maar op het moment dat een ondernemer personeel in dienst neemt, krijgt hij waarschijnlijk te maken met pensioen. Want meestal komt het pensioen al ter sprake bij het afsluiten van een arbeidsovereenkomst.
Verplicht
In heel veel branches geldt een verplicht gestelde pensioenregeling. Meer dan de helft van de Nederlandse werknemers bouwt namelijk pensioen op bij een verplicht gesteld fonds. Deelname aan een pensioenfonds kan verplicht zijn omdat dit in een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) is bepaald. In die branches hebben werkgevers geen keuze of zij het pensioen regelen voor hun werknemers en hoe ze dat doen.
Of niet verplicht
Buiten die branches kunnen werkgevers zelf beslissen of zij een pensioen regelen voor hun werknemers. Als de werkgever besluit een pensioen te regelen, kan hij - in overleg met de werknemers - zelf bepalen hoe die regeling eruitziet. Het kostenaspect speelt hierbij natuurlijk een belangrijke rol. Dat geldt voor iedere werkgever, maar zeker voor de startende ondernemer met een beperkt budget.
Verschillende soorten pensioenfondsen
Er zijn verschillende soorten pensioenfondsen: bedrijfstakpensioenfonds, ondernemingspensioenfonds, beroepspensioenfonds en verzekeringsmaatschappijen.
Uitvoeringsovereenkomst
De afspraken tussen de werkgever en het pensioenfonds of verzekeringsmaatschappij zijn vastgelegd in een uitvoeringsovereenkomst. Hierin staat onder andere informatie over de manier waarop de premie wordt vastgesteld, wat er zal gebeuren als de werkgever zijn premies niet op tijd betaalt en wanneer het pensioen verhoogd wordt.
Werkgevers- en werknemersdeel
Als eenmaal de afspraak over het pensioen is gemaakt zal de werkgever de pensioenpremies afdragen. Daarbij gaat het om een werkgeversdeel en werknemersdeel in de premie. Het werknemersdeel wordt op het loon ingehouden en vervolgens afgedragen.
Checklist
De meeste checklisten die er zijn, zijn gebaseerd op dezelfde lijst. Soms kunnen details verschillen bij verschillende bedrijfstakken en/of branches. Maar onderstaande checklist helpt zowel de werkgever als werknemer op weg. De werkgever moet zichzelf in ieder geval de volgende vragen stellen:
1. Als de werkgever bij een pensioenuitvoerder is aangesloten dan is er sprake van een collectieve pensioenregeling die geldt voor iedereen binnen een bepaalde bedrijfstak. Uw werknemer kan dan waarschijnlijk ook bij dezelfde pensioenuitvoerder aangesloten blijven als die van zijn oude werkgever.
2. Als de werkgever niet bij een pensioenfonds is aangesloten kan er toch een pensioen geregeld worden in de vorm van een individuele pensioenregeling.
3. Of de werkgever nu wel of niet bij een pensioenfonds is aangesloten, hij moet altijd naar verschillende punten kijken, zoals:
In dit artikel komen alleen de verschillende soorten regelingen aan bod.
4. Eindloon
Dit is een pensioenregeling waarin de hoogte van het pensioen is afgeleid van het salaris dat iemand (direct voorafgaand aan de pensioendatum) verdient. Bij iedere salarisverhoging wordt het pensioen dat al is opgebouwd aangepast aan het nieuwe salarisniveau.
5. Middelloon
In de middelloonregeling is het pensioen afgeleid van het gemiddelde salaris. Wel wordt het pensioen in middelloonregeling meestal geïndexeerd, dat wil zeggen dat de opgebouwde rechten jaarlijks worden aangepast aan het gestegen loon- of prijspeil. Middelloonregelingen zijn het meest gangbaar. Maar zowel in de eindloonregeling als de middelloonregeling weet men wat men jaarlijks krijgt vanaf de pensioendatum.
6.Beschikbarepremieregeling
Bij de beschikbarepremieregeling stelt een werkgever per jaar een vooraf bepaalde bijdrage beschikbaar voor een pensioenopbouw van een werknemer. De belastingdienst heeft wel een maximum bijdrage per jaar ingesteld, maar er geldt geen minimale bijdrage. De betaalde premie wordt bij een verzekeraar in een verzekeringspolis gestort. Dit bedrag wordt belegd. Anders dan bij andere typen pensioenregelingen wordt de werknemer geen vooraf vastgestelde pensioenuitkering in het vooruitzicht gesteld. Het rendementsrisico ligt volledig bij de werknemer.
7.Franchise
Franchise bij een pensioenregeling is dat deel van het salaris waarover geen pensioen wordt opgebouwd. Dit bedrag wordt van het salaris afgetrokken voordat de pensioenpremie berekend wordt. Er wordt alleen premie betaald en pensioen opgebouwd over het deel van het salaris dat boven de franchise ligt. De franchise bestaat omdat iedereen die in Nederland woont in principe recht heeft op AOW, het pensioen is hier een aanvulling op.
8.Opbouwpercentage
Het opbouwpercentage wil zeggen dat een werknemer per jaar een deel van het uiteindelijke pensioen opbouwt. In een uitkeringsovereenkomst (eindloon- of middelloonregeling) bouwt men ieder jaar een bepaald percentage van de pensioengrondslag aan pensioen op. Bij het opbouwpercentage geldt: hoe hoger dit percentage is, hoe meer pensioen je opbouwt. Het percentage ligt vaak tussen de 1,75 en 2,25%.