Werknemers die als gevolg van onvoorziene omstandigheden niet op tijd naar hun werk terug kunnen keren van vakantie, moeten daar zelf voor opdraaien door extra vakantiedagen op te nemen - ook al is er sprake van overmacht. Althans, dat is hoe werkgeversverenigingen het graag zouden zien.
Toch mag u als werkgever niet zomaar de verloren dagen op het vakantiesaldo van de werknemer in mindering brengen. In de regel geldt dat er in dit soort gevallen (denk bijvoorbeeld aan de problematiek rondom de aswolk van de IJslandse vulkaan) sprake is van calamiteitenverlof, tenzij in de cao uitzonderingen opgenomen zijn. Het is dus verstandig in dit soort situaties altijd de cao erop na te slaan.
Het recht op calamiteitenverlof is geregeld in de Wet arbeid en zorg.
Wel mag u met de werknemer individueel afspreken om het opgenomen calamiteitenverlof aan te merken als vakantie. Als de werknemer hier uitdrukkelijk toestemming voor geeft, mag u het opgenomen calamiteitenverlof in mindering brengen op de bovenwettelijke vakantiedagen van de werknemer. De wettelijke vakantiedagen mag u hier niet voor aanwenden.
U kunt natuurlijk ook in overleg met de werknemer besluiten om bijvoorbeeld de helft van de 'verloren' dagen in mindering te brengen op de bovenwettelijke vakantiedagen. Op die manier komt u elkaar tegemoet.
bron: P-nieuws