Libra personeelsdiensten





BV of eenmanszaak ?

1 Augustus 2016

 

U overweegt om een bv op te richten. Maar is dat echt handiger? Maak niet zomaar een overstap, maar ga eerst na wat de voor- en nadelen van een bv zijn voor u persoonlijk en voor uw bedrijf.
 

Het verschil tussen een eenmanszaak en een bv is juridisch van aard. Met een eenmanszaak bent u de rechtspersoon, met een bv is dat de bv. Dat heeft vooral gevolgen voor uw aansprakelijkheid. Met een eenmanszaak bent u 100% privé aansprakelijk voor uw bedrijf. Heeft het bedrijf schulden of gaat u failliet, dan draait u daar ook met uw privévermogen voor op. Bij een bv is in principe de bv aansprakelijk en blijft uw privévermogen bij schulden en faillissement buiten beschouwing. Een bv kan daarom gunstig zijn als u een bedrijf heeft met hoge investeringen en grote risico's Overigens kunt u met een bv wel privé aansprakelijk gesteld worden bij onbehoorlijk bestuur.

Hoe rekent de Belastingdienst af?
Een ander verschil: een eenmanszaak heeft een eigenaar, een bv heeft een directie. U bent als directeur-grootaandeelhouder (dga) in dienst bij de bv en dat heeft fiscale gevolgen. Zo komt u als dga niet in aanmerking voor zelfstandigenaftrek, startersaftrek of mkb-winstvrijstelling. Ook moet de bv u in principe minimaal 44.000 euro betalen, het zogenaamde gebruikelijk loon. Daarop wordt u in de inkomensbelasting afgerekend. Vanwege de fiscale verschillen is een bv vaak alleen een geschikte keuze als de winst hoger is dan 150.000 euro. Ligt de winst lager dan betaalt u met een bv relatief veel belasting doordat u de belastingvoordelen van de eenmanszaak mist.

BV en Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie
Door het verdwijnen van de VAR en de komst van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA) zijn sommige opdrachtgevers huiverig geworden om zzp'ers in te huren. Zzp'ers denken daarom wel eens dat een bv oprichten daarvoor een oplossing is. In werkelijkheid schiet u daar niet veel mee op. De Belastingdienst kijkt naar andere factoren om te bepalen of uw werkzaamheden vallen onder ondernemerschap of onder dienstverband.



« Terug naar het nieuwsoverzicht