Sollicitatiebrief checklist: tips 1/5
- Lees de vacaturetekst zorgvuldig en schrijf alle functie-eisen op
Gekke tip? Toch blijkt dat veel kandidaten niet ingaan op alle functie-eisen uit de vacaturetekst. De oplossing is simpel. Schrijf alle eisen op en zorg dat je sollicitatiebrief alle functie-eisen bevat.
- Schrijf bondig
Natuurlijk moet je volledig zijn, maar schrap alle overbodige informatie. Schrijven = schrappen. De ontvanger heeft geen uren de tijd om je sollicitatiebrief te lezen, wees dus zo kernachtig mogelijk.
- Sollicitatiebrief = geen CV
Je sollicitatiebrief vertelt waarom jij de aangewezen persoon bent voor de functie. Ga dus niet je CV nog eens navertellen, dat is dubbelop en zonde van de ruimte.
- Adresseer de juiste contactpersoon
Staan er meerdere personen in de vacaturetekst? Zorg ervoor dat je brief direct bij de juiste persoon beland. Ook het adres moet kloppen. Als je per abuis een verkeerd adres gebruikt (wees voorzichtig met knip- en plakwerk uit eerdere sollicitatiebrieven!), dan weet je zeker dat deze baan aan je neus voorbijgaat.
- Lever een sollicitatiebrief op maat
Schiet met scherp: schrijf een sollicitatiebrief op maat. Een werkgever zoekt een gemotiveerde kandidaat, een sollicitant die de moeite neemt om een brief op maat te schrijven. Kijk dus goed naar de functie, het bedrijf en stuur nooit, maar dan ook echt nooit, één sollicitatiebrief voor meerdere vacatures.
Sollicitatiebrief checklist: tips 6/10
- Noem alleen relevante werkervaring
Heb je op je 14de 3 maanden een krantenwijk gehad? Dat is leuk, maar niet interessant voor je sollicitatiebrief. Je wilt relevant zijn. Alle niet-relevante werkervaring kun je beter weglaten.
- Noem je USP
Jij bent uniek, vertel wat je anders maakt dan anderen. Een Unique Selling Point (USP) maakt duidelijk wat jou anders maakt dan alle andere sollicitanten.
- Wees specifiek.
Vertel wat je aantrekt in deze functie bij dit bedrijf. Door specifiek te zijn, maak je jezelf aantrekkelijker voor je werkgever.
9. Volg instructies op
Soms moet je een online solliciteren, de andere keer een e-mail sturen en weer andere keren kun je een brief sturen. Let hierop en zorg dat je de instructies opvolgt.
10. Controleer taal en spelling
Hoe zorg je voor een foutloze sollicitatiebrief? Print de brief uit en lees de tekst hardop voor. Dat verkleint de kans op storende tik- en taalfouten.
Sollicitatiebrief checklist: tip 11/15
- Stel een vraag.
Waarom zou je een vraag stellen in je sollicitatiebrief?Heel eenvoudig. Je houdt de aandacht van de lezer vast, want hij of zij raakt benieuwd naar het antwoord. Zorg er wel voor dat je ook zelf het juiste antwoord geeft. Overdrijf niet: 1 a 2 vragen per sollicitatiebrief is ideaal.
- Val op
Opvallen is goed, al moet je ook dit niet overdrijven. Zorg dus voor een kraakheldere uitstraling, maar maak het niet te bont. Kleurtjes of emoticons kun je beter niet gebruiken, dat staat niet professioneel.
- Let op de lay-out.
De ontvanger van je brief zal waarschijnlijk scannen. Als je tussenkopjes maakt, dan valt zijn of haar oog direct op de belangrijkste punten van je brief. Dit trekt de aandacht en verhoogt de kans dat je brief ook echt helemaal wordt gelezen.
- Zorg voor een pakkende intro.
Val je met de deur in huis? Perfect. Daardoor blijft de ontvanger lezen en trek je positief de aandacht. Langdradig en vaag taalgebruik zorgen voor de beruchte gaapstand.
- Schrijf actief.
Schrap hulpwerkwoorden als ‘kunnen’, ‘zullen’ en ‘worden’. De reden? Een actieve tekst spoort aan tot lezen. Vergelijk zelf maar eens. A. Passief: “In deze functie werd ik geleidelijk aan zeer bedreven in het kunnen begeleiden van stagiairs die het vak ook goed wilden kunnen uitvoeren. “B. Actief: “Ik heb tientallen stagiairs succesvol begeleid.”
Sollicitatiebrief checklist: tip 16/20
- Durf anders te zijn.
Door net even anders te zijn, val je op in de massa. Schrijf geen standaardzinnen, maar kies je eigen plan. ‘Met verwachtingsvolle groet’, staat origineler dan ‘Met vriendelijke groet’.
- Druk een punt.
Ben je van de lange zinnen? Niet handig. Korter is beter. Druk dus een punt, zodra je wat nieuws schrijft.
18. Geef voorbeelden, wees concreet.
Heb je positieve eigenschappen? Mooi. Nog beter is het om met een concreet voorbeeld te bewijzen dat je over belangrijke positieve eigenschappen beschikt. Noem resultaten, liefst met cijfers en data.
19. Vermijd oubollig taalgebruik.
Nog steeds zijn er mensen die denken dat net taalgebruik hetzelfde is als ouderwets taalgebruik. Overdreven netjes taalgebruik leidt alleen maar af. Een woord als ‘jongstleden’ klinkt oubollig en ambtelijk. Ouderwets taalgebruik is ongewenst in een moderne sollicitatiebrief.
20. Wees consequent.
Gebruik nooit ‘je’ en ‘u’ door elkaar. Soms hanteren sollicitanten in de brief de u-vorm, terwijl ze in de begeleidende e-mail de je-vorm gebruiken. Door consequent dezelfde toon, stijl en aanspreekvorm te gebruiken, heb je logisch geheel en komt je boodschap beter over.
Nog een laatste tip voor de sollicitatiebrief checklist: laat iemand anders je sollicitatiebrief nakijken.
Vier ogen zien altijd meer dan twee.
Succes met het schrijven van je sollicitatiebrief!