Bedrijfshulpverleners (BHV'ers), bedrijfshulpmiddelen en een Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) maken deel uit van de Arbo wet- en regelgeving. Maar weet u zeker dat dit bij u allemaal goed geregeld is?
Volgens de ARBO-wet bent u verplicht om voor veiligheid en welzijn van werknemers en bezoekers te zorgen. Daarom moet er in uw bedrijf altijd een bedrijfshulpverlener (BHV'er) aanwezig zijn en moet u over de nodige bedrijfshulpmiddelen beschikken. Uit een onderzoek van Multiscope blijkt echter dat niet iedereen zich aan de regels houdt. Bij vier op de tien bedrijven is niet altijd een BHV'er aanwezig en een op de vijf heeft zelfs überhaupt geen BHV'er.
Geen BHV'er aanwezig
Een BHV'er is een medewerker die getraind is in het oplossen van onveilige situaties. Als er in een noodsituatie of bij calamiteiten geen BHV'er aanwezig is, is er niemand die weet hoe het noodplan uitgevoerd moet worden. En ook niemand die veilig en effectief de aanwezige bedrijfshulpmiddelen kan gebruiken. En dat terwijl bij verkeerd gebruik van de hulpmiddelen het gevaar zelfs groter kan worden.
Bedrijfshulpmiddelen missen
Met de bedrijfshulpmiddelen is het overigens ook niet altijd goed gesteld. Drie procent van de ondervraagde ondernemingen gaf aan geen enkel bedrijfshulpmiddel in huis te hebben. Een op de vijf heeft geen verbandkoffer, terwijl zich bij een op de tien het afgelopen jaar een medisch ongeval voordeed. Een AED is bij de helft van de middelgrote bedrijven aanwezig, bij bedrijven tot 10 werknemers is dit één op de vijf. Een AED is overigens niet verplicht, maar kan wel levens redden.
RI&E niet up to date
In het kader van de veiligheid bent u verder verplicht een Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) te hebben. Daarin heeft u de bedrijfsrisico's geïnventariseerd en geeft u aan hoe groot de kans is dat een risico zich voordoet en hoe groot de gevolgen zijn. Bovendien hoort er bij een RI&E een actueel plan van aanpak met maatregelen om de gevonden knelpunten op te lossen. De RI&E is geen document dat u eenmalig opstelt, maar moet regelmatig geüpdatet worden. Doet u dat niet dan riskeert u een boete.
Aandacht voor uitzendkrachten
Nu de economie aantrekt, wilt u misschien binnenkort uitzendkrachten of vakantiewerkers gaan inschakelen. Maar jongeren in de leeftijd van 15 tot en met 24 jaar en uitzendkrachten krijgen relatief vaker te maken met een ernstig arbeidsongeval. Misschien zijn deze nieuwe medewerkers dus een mooie aanleiding om opnieuw aandacht te besteden aan uw BHV'ers, uw bedrijfshulpmiddelen en uw RI&E. Ook kunt u kijken of een ongevallenverzekering voor uw medewerkers iets voor u is, of uw bestaande verzekering laten doorlichten.